Balkanu prete restrikcije struje

Izvor: B92, 25.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Balkanu prete restrikcije struje"

(B92)

Atina -- Zemljama u regionu JIE će nedostajati 15 do 20 odsto električne energije ako se u narednim godinama ne izgrade nove elektrane.

To je u intervjuu za sajt Enerdžiobzerver izjavio direktor predstavništva kompanije EFT u Grčkoj Atanasios Karahalios. On smatra da je situacija sa manjkom struje na Balkanu postala alarmantna posle zatvaranja trećeg i četvrtog bloka bugarske nuklearne elektrane Kozloduj, krajem 2006. godine.

"Do tada je Bugarska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokrivala 50 odsto manjaka struje u susednim zemljama, a sada može da zadovolji jedva 20 odsto njihovih potreba", rekao je direktor energetske kompanije EFT za Grčku.

Isključen reaktor u Bugarskoj

U Bugarskoj je zbog novog incidenta u nuklearnoj elektrani Kozloduj, reaktor snage 1.000 megavata morao da bude isključen. Reaktor je isključen pošto je primećeno kako iz jedne cevi izlazi para. Agencije prenose da tokom incidenta nije registrovan povišen nivo radijacije.

Grčka kao i većina zemalja na Balkanu, kaže je Karahalios, zavisi od uvoza električne energije. Godišnje uvozi 10 odsto ukupne potrošnje, a EFT je najveći snabdevač, sa više od dva miliona megavat časova energije, odnosno 51 odsto ukupnog uvoza, rekao je on.

Prema njegovim rečima, energetska budućnost je u obnovljivim izvorima energije, ali mnogo više u većem korišćenju uglja.

"Era uglja još nije prošla, ali samo pod uslovom da se koristi u ekološki bezbednim termoelektranama", kazao je Karahalios.

"Termolektrana koju će EFT graditi u blizini Doboja u Republici Srpskoj poslužiće kao primer poštovanja ekoloških standarda, a kompanija će se potvrditi kao još sigurniji dobavljač, jer će imati sopstvenu proizvodnju struje", rekao je Karahalios.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.