Balkan priča upola cene

Izvor: Večernje novosti, 26.Jun.2019, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkan priča upola cene

Jeftiniji roming u regionu od 1. jula. Najviše pojeftinjuje internet VEĆ narednog ponedeljka telefonski razgovori među zemljama Zapadnog Balkana biće znatno povoljniji. Od 1. jula cene rominga u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji i Srbiji biće niže i do 60 odsto. Tako će cene SMS poruka biti upola jeftinije i od ponedeljka će koštati četiri dinara. Danas jedna poruka koja se pošalje van zemlje staje najmanje devet dinara. Minut razgovora za odlazne >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << pozive je sa 28 dinara pojeftinio na 11 dinara. Najveći pad cena registrovan je kod prenosa podataka, koji će po megabajtu koštati samo četiri dinara. Sada ta usluga korišćenja interneta u regionu staje 30 dinara. - Treba napomenuti da su ovo prosečne cene sniženja i tu će biti izvesnih razlika, ali za sada govorimo o proseku koji će važiti za većinu korisnika - rekao je Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija. Regionalni sporazum o romingu zemalja Zapadnog Balkana, koji je potpisan početkom aprila u Beogradu, odvijaće se u tri faze. Prva faza počinje 1. jula ove godine, druga 1. januara 2020, a treća 1. jula 2020. Pročitajte još - Ljajić: Od jula razgovor u romingu jeftiniji za više od 60 odsto Ministar Ljajić je objasnio da će u toj fazi snižavanje cena uglavnom odnositi na postpejd korisnike, kojima se prvi put daje prilika da u romingu koriste saobraćaj iz svojih paketa. - Pojednostavljeno rečeno, oni će minut razgovora, na primer, za odlazne pozive u romingu plaćati oko sedam dinara, SMS poruke oko tri dinara, a prenos podataka po megabajtu će biti oko četiri dinara - naveo je ministar. - Za pripejd korisnike će ta sniženja biti manja nego za postpejd korisnike. Kako je rekao, druga faza primene sporazuma počinje 1. januara 2020. godine i tu se potpuno menja obračun troškova cene rominga. U trećoj fazi od 1. jula 2020. predviđeno je dodatno snižavanje cena za korišćenje interneta, odnosno prenos podataka. Pročitajte još - Bez rominga tek za tri godine POTPUNO UKIDANjE OD 1. jula 2021. godine, kako predviđa Sporazum o romingu zemalja Zapadnog Balkana, potpuno se ukidaju troškovi rominga u regionu. To znači da će se usluge plaćati po istim uslovima koji se primenjuju u domaćem saobraćaju.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RAČUNI NIŽI DO 60 ODSTO Ekskluzivno donosimo novi cenovnik usluga u romingu

Izvor: Blic, 27.Jun.2019, 07:04

Počev od 1. jula, pa do 30. juna 2021. godine maksimalna cena odlaznog poziva u romingu u zemljama Zapadnog Balkana moći će da bude 0,19 evra po minutu (oko 22 dinara). SMS poruka može koštati najviše 0,06 evra (7 dinara), a prenos podataka 0,18 evra (oko 21 dinar) po megabajtu, bez PDV-a, navodi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.