Bajec: Vlada je odgovorna za krizu

Izvor: B92, 04.Okt.2011, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajec: Vlada je odgovorna za krizu

Beograd -- Vlada Srbije zbog inercije i neefikasnosti snosi veliku odgovornost za lošu ekonomsku situaciju, ocenio je ekonomski savetnik premijera Srbije Jurij Bajec.

Bajec tvrdi da spor rast privrede Srbije nije rezultat samo ekonomske krize, već inercije i sporog rada Vlade Srbije koja ne sme da preduzme odgovarajuće mere, jer su neke od njih politički rizične.

"Vlada je suočena sa dva problema: prvi je inercija, sporo i neefikasno reagovanje na situaciju, a drugi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je to što se mnogi plaše da uvedu promene koje bi bile dobre za privredu "ali vlada ne želi da ih uvede", kaže Bajec.

On je dodao da bi jedna od tih promena bila ukidanje otežavajućih procedura, a vlada to ne želi jer bi to to ukinulo radna mesta. Takođe postoji i problem izražene korupcije.

Srbiji je potreban privredni rast od četiri do pet odsto bruto društvenog proizvoda godišnje da bi obezbedila povećanje stope zaposlenosti i plata i imala dovoljno sredstava za sva planirana davanja, izjavio je Bajec. " Privredni rast od dva do tri odsto nije dovoljan", kazao je Bajec na Ekonomskom samitu "Srbija i EU izgledi i izazovi".

Vlada ipak uspeva, bez obzira na sve, da zadrži pravac ka EU ali gubi vreme jer ne pokušava da reši nijedan od postojećih problema u zemlji, kazao je savetnik premijera.

Takođe ne radi se na strateškim pitanjima razvoja već se sve rešava uvođenjem mera, kazao je Bajec.

On je istakao da je Vlada preduzela niz kratkoročnih rešenja za pomoć privredi, ali da to nije dovoljno.

Ukoliko ne ova vlada, ali prva naredna će morati da reši goruća pitanja, a to je sređivanje penzijskog sistema, uređenje javnog

sektora, pitanje sive ekonomije i problem nepostojanja konkurencije, zaključio je Bajec.

Nova vlada će, prema rečima Bajeca, morati da se bavi i pitanjem velikih rashoda za zdravstveni i obrazovni sistem koji ne daje očekivane rezultate, ali i da reševa problem sive ekonomije i konkurentnosti privrede.

Bajec je rekao da je vlada spremna za odbranu od eventualnog (novog )talasa krize, a pripremila se tako što je uzela kredit od MMF-a za pokrivanje deficita.

"Sa jedne strane Srbija ima makro-ekonomsku stabilnost, dok sa druge strane privreda ima nedovoljnu likvidnost", istakao je Bajec.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.