Bajec: U javnom sektoru više od pola miliona ljudi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Sep.2009, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajec: U javnom sektoru više od pola miliona ljudi

BEOGRAD - Član Ekonomskog saveta premijera Srbije Jurij Bajec izjavio je da je pred Vladom veliki izazov i da su Ministarstvo finansija i Narodna banka Srbije u svakodnevnom kontaktu sa MMF, kako bi se što bolje pripremili za ponovni dolazak misije krajem oktobra.

Da bi reforma javnog sektora uspela, upozorava Bajec u razgovoru za Novosti, nije dovoljan samo konsenzus koji je postignut u vladajućoj koaliciji, već širi dogovor sa poslodavcima i sindikatima da podrže promene.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />


Rezanje administracije od Nove godine

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je danas da će Vlada Srbije pripremiti nacrte zakona kojim će regulisati smanjivanje broja zaposlenih u administraciji i naglasio da će od 1. januara naredne godine biti smanjen broj činovnika na republičkom i lokalnom nivou.

"Najvažnije je da smo završili nacrte zakona o potrebnom broju činovnika na republičkom i lokalnom nivou, kao i izmene i dopune zakona o javnim službenicima i verujem da će ga Vlada razmatrati u narednih nekoliko nedelja, što znači da će u skupštini biti usvojen u oktobru", rekao je Dinkić na konferenciji za novinare.

Dinkić je istakao da će Vlada Srbije smanjiti administraciju na republičkom i lokalnom nivou za desetak hiljada u prvoj godini.

Cifra od 14.000 hiljada kojom, prema Dinkićevim rečima, barata ministarka finansija Diana Dragutinović ne obuhvata samo administraciju, već i druge javne sektore.

"Borba će biti žilava i duga"
"Problem se neće rešiti ako se preko noći otpusti 10 odsto ljudi, već mora da se promeni sistem. Puko otpuštanje ljudi mnogo košta, i u prvoj godini za otpremnine će verovatno biti izdvojeno više nego za plate tih ljudi. Ali na duži rok, biće postignute značajne uštede."

On je naveo da u javnom sektoru, a tu se misli na sve, i vojsku, policiju, zdravstvo, javna preduzeća, radi oko 550.000 ljudi, što srpska privreda ne može da podnese.

"Do sada je radno mesto zaposlenih u javnom sektoru bilo praktično zagarantovano, država se 'lomila' da viškovima nađe alternativu, tako više neće moći, važiće isti aršini za sve", rekao je Bajec.

On je siguran da će biti problema, pogotovo kad se izađe sa novim modelima finansiranja u zdravstvu, školstvu, penzionom fondu.

"Ali, već su donete neke 'vatrogasne mere' koje bi trebalo da amortizuju mnoge socijalne probleme - povezivanje staža, obezbeđivanje zdravstvene zaštite", naveo je Bajec.

"Vlada definitivno ide na reformu javnog sektora. Borba će biti žilava i neće se brzo završiti", ocenio je Bajec predviđajući da će time morati da se bave i mnoge buduće vlade.



Ministri izbrojali manjak!

Lideri vladajućih stranaka dogovorili su se na nedavnom sastanku kod predsednika Srbije Borisa Tadića da nijedna stranka neće sprečavati otpuštanja u javnom sektoru i upravi zarad stranačkog rejtinga, ali su ministri u okviru svojih ministarstava uglavnom prebrojali manjak činovnika.

Analiza je u većini ministarstava završena i premijeru su dostavljene analize koje, sudeći po onome što je rečeno u ministarstvima, pokazuju da svuda ima manjka zaposlenih.

Objavljen rat sivoj ekonomiji
On je rekao da se i privreda i svi strani investitori strašno protive dizanju PDV, ali da će biti objavljen rat sivoj ekonomiji.

"U Vladi je već formirana radna grupa koja ima zadatak da objavi 'rat' sivoj ekonomiji. Pojačaće se i sistem kontrole i kazne. Na taj način porezi ostaju isti, privreda nije opterećena, ali je naplata u budžetu veća", rekao je Bajec navodeći da učešće sive ekonomije sigurno prelazi 30 odsto, što je oko osam milijardi evra.

"Disciplinovanjem samo jednog malog dela sive zone, šverca, utaje poreza ili rada na crno, i njihovim ubacivanjem u poreski sistem, imao bi se efekat jednak onom koji bi bio postignut otpuštanjem 10.000 ljudi", ocenio je Bajec.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bajec: Vlada se sprema za MMF

Izvor: Mondo, 14.Sep.2009

Jurij Bajec izjavio da je pred Vladom veliki izazov i da su Ministarstvo finansija i NBS u svakodnevnom kontaktu sa MMF, kako bi se što bolje pripremili za ponovni dolazak misije krajem oktobra.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.