Bajden zabranio uvoz ruske nafte: Mi nećemo da plaćamo Putinov rat

Izvor: B92, 08.Mar.2022, 19:46

Bajden zabranio uvoz ruske nafte: "Mi nećemo da plaćamo Putinov rat"

Američki predsednik Džo Bajden poručio je da će SAD zabraniti uvoz ruske nafte.

"Reč je o potezu koji smo usaglasili sa našim saveznicima, a svesni smo da naši evropski partneri taj korak možda ne mogu da prate, budući da ne proizvode toliko nafte kao SAD", rekao je Bajden.

"Ovo će biti novi snažan udarac za Putina, mi naprosto nećemo plaćati njegov rat", rekao je predsednik SAD.

Kako je naveo, Amerika razume da saveznici u Evropi ne mogu da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pridruže toj zabrani.

"Razumemo da mnogi naši saveznici neće moći da nam se pridruže. Mi možemo da preduzmemo taj korak, dok mnogi ne mogu", rekao je Bajden tokom obraćanja.

Istovremeno je upozorio da će cene benzina u SAD nastaviti da rastu zbog sankcija protiv Rusije. Kako je istakao, od početka ruske vojne operacije u Ukrajini cena benzina je porasla za 75 centi po galonu.

"Sada će porasti još više. Ali ja ću učiniti sve što od mene zavisi da svedem na minimum rast cena ovde, kod kuće, zbog postupaka (predsednika Rusije Vladimira) Putina", rekao je Bajden.

Bajden je dodao da SAD i saveznici svakodnevno nastavljaju isporuke oružja u Ukrajinu i povećavaju humanitarnu pomoć.

"Pružili smo odbrambenu pomoć Ukrajini u vrednosti od preko milijardu dolara, svakodnevno u Ukrajinu stižu isporuke naoružanja iz SAD, a takođe koordiniramo isporuke sličnog naoružanja naših saveznika od Nemačke do Finske i Holandije", rekao je američki lider.

On je takođe apelovao na Kongres da odobri paket pomoći Ukrajini u iznosu od 12 milijardi dolara.

Američke vlasti navode da će sredstva biti iskorišćena, između ostalog, za dalje pružanje vojne pomoći Ukrajini i jačanje "istočnog krila" NATO-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.