Bajatović: Očekujemo odgovor ko će da plati razliku u ceni gasa

Izvor: Politika, 22.Sep.2010, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajatović: Očekujemo odgovor ko će da plati razliku u ceni gasa

BEOGRAD – Generalni direktor „Srbijagasa” Dušan Bajatović izjavio je da ta kompanija nije podnela zahtev za poskupljenjem gasa, jer očekuje od vlade i daljinskih sistema grejanja odgovor na pitanje ko će da plati razliku između važeće i realne, veće, cene tog energenta.

Bajatović je naveo da bi gas trebalo da poskupi, ako se imaju u vidu realni troškovi, za 25,1 odsto, jer bi sa predloženim povećanjem od samo 18 procenata, „Srbijagas” do kraja godine ostvario „minus >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od 150 miliona evra u kasi”.

„Srbijagas” bi bio oštećen za tih sedam odsto, zbog toga što mu nisu priznati troškovi kursnih razlika, ni zaduženja, jer je podizao kredite, rekao je Bajatović u „Kažiprstu” RTV B92.

Bajatović je rekao da očekuje odgovor na pitanje ko će da plati „razliku u ceni gasa” i da li će da plate „potrošači ili budžet”, ocenivši da bi taj energent trebalo da plaća onaj ko ga je potrošio, bilo da je to domaćinstvo ili fabrika, daljinski sistem grejanja ili državne institucije.

Bajatović je naveo da vlada želi makroekonomsku stabilnost i da se u ovom momentu u rade analize kako će cena gasa uticati na inflaciju, makroekonomske parametre, standard stanovništva, privredu, jer je to u ovom trenutku socijalno i ekonomsko pitanje.

Bajatović, koji je ranije rekao gasa na domaćem tržištu ima dovoljno, naveo je da „'Srbijagas' možda može na svojim leđima da još nosi zaduženje do 100 miliona evra”, ali da ne bi podneo još veće zaduženje.

Izgradnja gasovoda „Južni tok” doneće, prema rečima Bajatovića, sigurnost i dovoljne količine gasa i povoljne dugoročne ugovore, na pet, deset ili 15 godina, koji će omogućiti da taj energent bude jeftiniji.

Generalni direktor „Srbijagasa” smatra da bi i grejanje u Srbiji trebalo da poskupi u proseku za oko 50 odsto.

Tanjug

objavljeno: 22/09/2010

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bajatović: Nisam prevarant

Izvor: B92, 22.Sep.2010

Beograd -- Sve tvrdnje da Srbijagas traži nerealno poskupljenje gasa zbog loše poslovne politike su nesitinite, kaže generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović..."Nisam prevarant, vodim Srbijagas sa najboljim namerama i najboljim enutzijazmom. Cena gasa je nerealna i to se odražava na poslovanje",...

Nastavak na B92...

Vlasnik “Zare” ostvario veliki rast profita

Izvor: Capital.ba, 22.Sep.2010

MADIRD, Španska kompanija 'Inditeks', koja je vlasnik modnog lanca 'Zara', ostvarila je profit od 628 miliona evra u prvoj polovini ove godine, što predstavlja rast za 68 odsto. Prodaja artikala ove grupacije povećana je za 14 procenata i dostigla je neto vrijednost od 5,5 milijardi evra, prenosi...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.