Bajatović: Južni tok sigurno prolazi kroz Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Apr.2009, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajatović: "Južni tok" sigurno prolazi kroz Srbiju

BEOGRAD - Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je danas da su pregovori sa "Gaspromom" oko "Južnog toka" prilično odmakli i da će gasovod sasvim sigurno ići kroz Srbiju i predstavljati potpuno novi izvor novih količina gasa.

Bajatović je na konferenciji za štampu, rekao da se večeras očekuje izveštaj sa pregovora iz Moskve, oko stvari koje treba razjasniti. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Formiranje zajedničke firme u Švajcarskoj uopšte nije sporno, ali je problem to što naše zakonodavstvo ne omogućava stranoj firmi da dobije licencu za distribuciju energenata.

Takođe treba razjasniti situaciju oko eventualnog izlaska iz preduzeća i kome će u tom slučaju pripasti vlasništvo nad trasama, rekao je Bajatović, naglasivši da "mi želimo da pripadne nama kao što želimo i partnerski odnos u firmi, a ne preglasavanje".

On je dodao da se očekuje da će ruska delegacija iduće nedelje doći u Beograd da se pregovori nastave.

Bajatović je ukazao i da osnivanje firme u Švajcarskoj pogoduje "Srbijagasu" jer će preko "Gasproma" moći da obezbedi dugoročne kredite, što sada nije slučaj.

On je dodao da nema mogućnosti da gas u Srbiji pojeftini zato što to preduzeće beleži gubitke i sa sadašnjom cenom.

Kako je naveo, Srbijagas je u januaru i februaru zabeležio gubitak od oko milijardu dinara samo na osnovu razlike u nabavnoj i prodajnoj ceni, a ukoliko se uračunaju troškovi poslovanja i planirana dobit koju odobrava Vlada Srbije gubitak je iznosio oko tri milijarde dinara.

U poslednjem tromesečju 2008. godine, gubitak je zbog razlike u nabavnoj i prodajnoj ceni gasa iznosio 4,2 milijarde dinara, procenio je on.

Bajatović je kazao da Srbijagas gubi novac zbog kursnih razlika, jer je priznata nabavna cena 27,7 dinara, dok je u trenutku obračuna u februaru iznosila 40 odsto više, a u januaru 44 odsto više .

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.