Bajatović: Gas u Srbiji mora da poskupi

Izvor: Studio B, 17.Apr.2011, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajatović: Gas u Srbiji mora da poskupi

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da prirodni gas u Serbiji mora da poskupi, jer je od poslednje korekcije cene prošlo dve godine, a nabavna cena porasla za poslednjih godinu dana sa 270 na 400 dolara.

Bajatović je u intervjuu za današnji Dnevnik rekao da je nepopularno stalno govoriti o tome da gas mora da poskupi zato što je Srbija uvoznik gasa, a cene na međunarodnom tržištu stalno rastu.

"To ne voli da čuje ni Vlada Srbije, baš kao što ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << vole ni stranačke centrale, posebno u izbornoj godini. Ali svi zaboravljaju da gas za domaćinstva nije poskupeo dve godine, a da je njegova nabavna cena porasla sa 270 na 400 dolara samo za poslednjih godinu dana", rekao je Bajatović.

Dodao je da je gas trebalo da poskupi još u novembru prošle godine, ali da je održano obećanje da neće poskupeti do kraja grejne sezone, iako potrošači duguju Srbijagasu 680 miliona evra. "Naravno da smo tako pomogli svim potrošačima i praktično subvencionisali potrošnju gasa u Srbiji", ocenio je Bajatović.

Ocenio je da preduzeće Srbijagas ne sme biti tretirano kao prilika za sticanje jeftinih dnevnopolitičkih poena. "Ne smemo da dozvolimo da gasa zbog neplaćanja nema. Zato gas mora da se plati. E, sad, da li će ga platiti oni koji ga troše, ili svi mi iz budžeta, to zavisi od politike koju budemo vodili na nivou države", rekao je Bajatović.

Govoreći o preuzimanju nekoliko preduzeća u Srbiji koja su imala ogroman dug prema Srbijagasu, Bajatović je rekao da su na taj način zaštićena državna potraživanja o sačivano na hiljade radnih mesta, jer su te firme počele da rade. "Uskoro će te firme imati nove strateške partnere i zagarantovanu budućnost bez otpuštanja radnika. Pri tome su notorne laži tvrdnje da su te poslovne operacije ugrađene u cenu gasa, pa je on zato skuplji", kazao je direktor Srbijagasa.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.