Bajatović: Biće dovoljno gasa za sve toplane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Avg.2009, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajatović: Biće dovoljno gasa za sve toplane

BEOGRAD - Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je danas da će za predstojeću zimu biti obezbeđene potrebne količine gasa, i najavio pronalaženje rešenja za velika dugovanja lokalnih samouprava tom javnom preduzeću.

Toplane duguju "Srbijagasu" oko šest milijardi dinara i lokalne samouprave nemaju novca da plate svaki kubik gasa, rekao je Bajatović i dodao da se, u saradnji s vladom i resornim ministarstvom, preduzimaju mere da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prolongira to plaćanje na tri do pet godina.

Bajatović je, u izjavi RTS-u, rekao da će biti nastavljeno punjenje skladišta Banatski Dvor, oko milion kubnih metara dnevno, koje je počelo od 1. jula i trajaće do 15. decembra, ukoliko ne bude gasne krize.

Prema njegovim rečima, u Banatskom Dvoru će u operativnom smislu biti iskoristivo oko 300 miliona kubnih metara gasa, što bi trebalo da, u slučaju krize, garantuje dovoljne količine gasa do 60 dana za daljinske sisteme grejanja - toplane i domaćinstva.

U slučaju krize, ako ne bi bilo dovoljno gasa za industriju, i radi povećanja stabilnosti, razgovara se s partnerima o tome da se uskladišti 200 miliona kubnih metara gasa u Mađarskoj, koji bi pod komercijalnim uslovima bio isporučen Srbiji, kazao je on.

Dodatni kapaciteti iz Mađarske bi, u slučaju krize, obezbedili dovoljno gasa i za prioritetne industrijske potrošače, precizirao je direktor "Srbijagasa".

On je naveo da bi na taj način bilo obezbeđeno pet miliona kubnih metara dnevno iz Banatskog Dvora, tri miliona ruskog gasa iz Mađarske i oko 500.000 iz domaćih izvora, što je ukupno osam i po miliona kubnih metara gasa dnevno.

Pošto Srbija "u špicu" troši 10 miliona kubnih metara gasa dnevno, u tom slučaju nedostajalo bi oko milion i po, što ne imalo veliku štetu po industriju i bio bi "podnošljiv stepen redukcije od 15-ak odsto", smatra on.

Bajatović je kazao da se razmišlja o tehničkoj varijanti da se deo gasovodnog sistema, u slučaju krize, stavi na raspolaganje na pravcu preko Nemačke, Austrije, Mađarske do Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.