Bager-banda: Krali u Nemačkoj, a prodavali iz Hrvatske

Izvor: B92, 06.Mar.2020, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bager-banda: Krali u Nemačkoj, a prodavali iz Hrvatske

Bager-banda je krala bagere i druge građevinske mašine u Nemačkoj, potom ih prebacivala u Hrvatsku, a odatle prodavala po čitavom svetu.

Detektiv jedne privatne agencije objašnjava kako je delovala ta bager-banda.

"U međuvremenu su potpuno razjašnjeni putevi delovanja bande", pišu novine Merkiše algemajne, kojima je pojedinosti o slučaju ispričao detektiv Hagen Štam iz privatne detektivske agencije Inkognito, prenosi Dojče vele (DW).

Banda je delovala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz južne Nemačke. Tamošnja policija još prati moguće učesnike u kriminalnoj organizaciji.

"Šteta koju je banda napravila utajama i krađama, prema navodima agencije Inkognito iznosi tri do pet miliona evra. Radilo se o deset bagera i mnoštvu drugih građevinskih mašina. Ukupno su slične grupe kriminalaca, prema navodima te agencije, u Nemačkoj prouzrokovale štetu od oko 50 miliona evra", piše nemački list.

Kriminalci su na ime neke poznate firme, mobilnim telefonom iznajmljivali građevinske mašine ili ih krali. Prebacivali su ih u Sloveniju, a zatim u Hrvatsku. Uz pomoć GPS-sistema, kojim su zaštićene mnoge građevinski mašine, četiri građevinske mašine otkrivene su nedavno u Hrvatskoj.

Kriminalci su očigledno znali za zaštitu GPS-sistemom i odmah su ga uklanjali sa mašina, ali izgleda da nisu znali da su neke mašine zaštićene s više GPS-odašiljača.

Prema navodima detektivske agencije Inkognito, čini se da ima još kriminalnih bandi koje kradu građevinske mašine, pri čemu koriste dva postupka:

"Bagere ili kradu, što se najčešće događa subotom u noći, ili ih iznajmljuju, što im pruža mnogo više vremena za pripremu čitave transakcije", prenosi DW.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.