Babić: Sertić bez mrlje u biografiji

Izvor: Danas, 04.Sep.2014, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Babić: Sertić bez mrlje u biografiji

Beograd - Željko Sertić, dosadašnji predsednik Privredne komore Srbije, novi je ministar privrede. Tako su javnim glasanjem odlučili poslanici vladajuće koalicije. Za izbor Sertića glasalo je 178 poslanika od 182 prisutna. Protiv izbora bila su četiri poslanika, uzdržanih nije bilo. Po završetku glasanja novi ministar privrede položio je zakletvu pred parlamentom.

- Srpsku privredu čeka rešavanje ključnih problema koji će biti izazov za novog ministra privrede, a on >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << će biti zadužen za dobar plan za oživljavanje ekonomije - izjavio je prvi potpredsednik vlade Ivica Dačić obrazlažući juče u Skupštini predlog za izbor Sertića za novog ministra privrede. On je naveo i da privrednici od novog, a aktuelnog predsednika PKS, očekuju da ih i dalje razume.

I dok je vladajuća koalicija, najavljujući podršku izboru Sertića, isticala da je reč o hrabrom čoveku, bez mrlje u biografiji koji seda u užarenu fotelju, dotle su opozicioni poslanici tvrdili da je reč o političkoj marioneti premijera Aleksandra Vučića. Prema njihovim rečima, to je dobar razlog da se ne podrži izbor novog ministra privrede.

Najavljujući šta su prvi Sertićevi zadaci, prvi potpredsednik Vlade naveo je da su to - završetak privatizacije i preduzeća u restrukturiranju.

- Privatizacija je veoma zahtevan i složen posao s obzirom na nasleđene probleme, kao i na činjenicu da više desetina hiljada radnika očekuje da baš njihova firma nađe kupca. Među 502 preduzeća za koje je već raspisan nalog za prodaju jesu i najproblematičnijih 157 preduzeća u restrukturiranju. Samo zahvaljujući ukidanju plaćanja iz budžeta za njih uštedeće se 800 miliona dolara - naglasio je Dačić i podsetio da je Vlada sve ove godine zajedno radila sa PKS, kao i da se Sertić dobro pokazao tokom rukovođenja najvećom privrednom asocijacijom tokom proteklih godinu dana.

Pozivajući poslanike da podrže izbor Sertića, Dačić je naveo i da je PKS proglašena za lidera privrednog napretka i najdinamičniju privrednu komoru u regionu, a sam Sertić je dobitnik priznanja za najmenadžera jugoistočne i srednje Evrope za 2013. i 2014. i najevropljanina 2013. u oblasti ekonomije.

Na samom početku zasedanja poslanici Nove demokratske stranke negodovali su zbog činjenice da predlog za izbor novog ministra privrede obrazlaže prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a ne predlagač premijer Aleksandar Vučić, jer je, kako su naveli, to protivno zakonu o vladi i Poslovniku o radu Skupštine. U ime NDS Marko Đurišić, šef poslaničke grupe zatražio je prekid sednice dok ne dođe premijer, ali je to predsednica parlamenta Maja Gojković odbila, zbog čega je NDS napustio skupštinsku salu.

Inače za NDS izbor Sertića ne uliva poverenje, jer se radi o partijskom kadru.

- Ovo je treći ministar privrede u poslednjih godinu dana, što dovoljno govori o odnosu ove vlade i stranaka na vlasti prema privredi. Ova vlada nema plan i strategiju i zato je Srbija u recesiji, a građani iz dana u dan sve teže žive - kažu u toj stranci.

Da osim NDS, ni opoziciona DS neće podržati izbor Sertića za ministra postalo je jasno još u prepodnevnim satima jučerašnjeg zasedanja kada je Borislav Stefanović, šef poslaničke grupe DS, rekao da za jednu parlamentarnu demokratiju nije normalno da se za dve godine bira četvrti ministar privrede, da se promene tri ministra poljoprivrede, tri ministra finansija i tri ministra prosvete.

- To predstavlja dokaz ultimativne nesposobnosti i nestabilnosti države - rekao je Stefanović, a komentarišući Sertićevu biografiju, naveo je da je on neko ko je diplomirao u dosta poznim godinama, na Univerzitetu Union, da je član SNS, kao i da ima dve firme i da su obe u blokadi. Osim toga, kako je rekao, Sertić ne razume suštinske probleme privrede .

I lider Nove stranke Zoran Živković juče je ocenio da kandidat za ministra privrede nema „ni stručne ni političke kvalifikacije“ i da će zato „biti samo nova marioneta“.“Imamo milion privrednika kakav je bio Sertić, on jeste član Srpske napredne stranke, ali nije čak ni njen istaknuti član. Ono što Vučić ovim predlogom želi jeste da i dalje drži sve konce u svojim rukama“, ocenio je Živković, najavljujući da NS neće podržati Sertićev izbor, dok Sulejman Ugljanin (SDA) smatra da je kandidat za ministra dobar, ali da neće imati podršku ostatka vlade.

Za razliku od opozicionih kolega Zoran Babić, šef poslaničke grupe vladajuće SNS naveo je da je biografija novog ministra bez ikakve mrlje i da o njegovoj karijeri govore dela, nagrade i rezultati. Naveo je da je PKS za godinu i po dana, koliko je Sertić bio na njenom čelu, postala uspešan servis za privrednike i dodao da kandidat za ministra privrede ima podršku ostalih privrednika.

- SNS će sa zadovoljstvom glasati za izbor Željka Sertića za novog ministra privrede - rekao je ali i poručio novom ministru da zadrži dinamiku kakvu je pokazao kao prvi čovek PKS.

I dok su se poslanici opozicije najviše bavili biografijom novog ministra, poslanici vladajuće koalicije tokom rasprave iznosili su šta treba da budu prioriteti u radu Sertića. Tako je Dragan Marković Palma, šef poslaničke grupe JS naveo da porodična preduzeća nigde u Evropi nisu propala i zato bi trebalo zainteresovanim majstorima i strtučnjacima,koji su ostali bez posla , dati porodične kredite , kako bi razvijali porodični biznis. Dragan Jovanović, poslanik Nove Srbije upozorio je novog ministra na javna preduzeća koja su akumulirala gubitke samo u prošloj godini u iznosu od 600 miliona evra . „Od 710 javnih preduzeća , čak 513 posluje sa gubitkom. To je ogroman problem koji morate rešavati profesionalizacijom menadžmenta“, rekao je Jovanović.

Đorđe Milićević, zamenik šefa poslaničke grupe SPS kao jedan od prioriteta za budućeg ministra privrede naveo je suzbijanje sive ekonomije, zbog koje svaki građanin gubi po jednu prosečnu zaradu godišnje, a Milan Krkobabić, šef poslaničke grupe PUPS-a sugerisao je Sertiću da pored realnog i javnog sektora definiše i treći sektor socijalnog preduzetništva koji u Velikoj Britaniji donosi oko 10 odsto BDP, a u Sloveniji sedam odsto.

Dačić: Smanjuje se nezaposlenost

Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade, izjavio je juče da je broj nezaposlenih u julu smanjen za 4.029 lica ili za 0,52 odsto u odnosu na prethodni mesec, što govori o tome da je to peti mesec zaredom kako se broj nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje smanjuje. „Pre neki dan nam je dostavljena informacija da je u julu registrovano 769.340 lica na evidenciji NSZ. U odnosu na februar ove godine, kada je broj nezaposlenih dostigao višegodišnji maksimum od 793.625 lica, ovo smanjenje ukupno iznosi 24.285 lica, što je za 3,06 odsto manje lica na evidenciji NSZ nego u februaru“, naveo je Dačić.

Sertić: Uskoro izlazimo sa prioritetima

- U narednih nekoliko dana izaći ćemo sa vrlo jasnim i preciznim stavovima koji su prioriteti, čemu ćemo najviše posvetiti pažnju i na čemu ćemo tu priču dalje da gradimo“, rekao je novoizabrani ministar privrede Željko Sertić u prvom obraćanju poslanicima nakon izbora za tu funkciju. On je ipak obelodanio da će rad Ministrstva privrede biti zasnovan na tri stuba - na razvoju postojećih preduzeća, otvarnaju novih i završetku privatizacije preostale 502 firme među kojima je i oko 150 preduzeća u restrukturiranju. On je dodao da će izaći i sa stretegijom za javna preduzeća i istakao da će raditi ono što je pričao kao predsednik Privredne komore Srbije.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.