BUDNO OKO PORESKE UPRAVE VIDI SVAKOG: Počela provera računa sportista, umetnika, političara

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Maj.2021, 08:12

BUDNO OKO PORESKE UPRAVE VIDI SVAKOG: Počela provera računa sportista, umetnika, političara

Bogatašima koji su nelegalno stekli imetak poreznici će uskoro zakucati na vrata.

Na udaru će se naći biznismeni, estradne ličnosti, političari, sportisti, ali i obični građani. U Poreskoj upravi, koja je zadužena za primenu Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, trenutno se obrađuju podaci o imovini više od 1.000 ljudi.

U okviru Registra rizika, na osnovu kojih Odeljenje za rizike obavlja analizu, jasno su definisani kriterijumi po kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se određuje čija će se imovina proveravati.

Pritom se kao osnovni parametar uzima nesrazmera između prijavljenih prihoda i uvećanja imovine, pa će, kako navode u Upravi, građani kod kojih je utvrđena najveća razlika biti prvi kod kojih će se raditi provera.

Na udaru su svi koji su u roku od tri godine stekli imovinu za 150.000 evra veću od njihovih prihoda u isto vreme, a način na koji će poreznici češljati imovinu sumnjivih uključivaće čak i njihovo ponašanje na društvenim mrežama.

Prema novom zakonu, proveri podležu i ljudi koji nose satove od više desetina hiljada evra i hvale se njima na društvenim mrežama, jer će inspektori ubuduće češljati i društvene mreže, pa bi najbogatiji trebalo da pripaze šta postavljaju na svoje Fejsbuk, Tviter, Instagram i druge naloge.

Iz Poreske uprave su objasnili kako će izgledati ta provera.

- Između ostalog, Odeljenje za prethodni postupak će gledati Fejsbuk određenog lica. Tu će videti sliku nekog skupocenog sata i onda će pokrenuti pitanje koliko taj sat vredi. On će u kontroli biti u vrednosti imovinskog poreznika. Mi vodimo računa o tome, ali da bi došli do toga, Odeljenje za rizike treba da kaže Odeljenju za prethodni postupak da je ta osoba vredna pažnje Poreske uprave - rekao je Miroslav Đinović, pomoćnik direktora Poreske uprave i predsednik Radne grupe za sprovođenje zakona.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.