BRITANSKA PRIVREDA IDE NIZBRDO: Zabeležen ogroman pad BDP-a

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Avg.2020, 11:37

BRITANSKA PRIVREDA IDE NIZBRDO: Zabeležen ogroman pad BDP-a

Od marta 730.000 radnika dobilo otkaz

Britanska ekonomija ušla je u najveću recesiju od početka godine nakon što je zbog zatvaranja usled pandemije koronavirusa BDP te države pao za više od 20 procenata.

Ekonomski pad iznosi 20,4 odsto u drugom kvartalu, što je više od bilo koje druge države G7, prenosi Independent.

Velika Britanija tako je "povela" prvu recesiju od finansijske krize 2008-2009. godine.

Do dramatičnog pada proizvodnje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << došlo je posle pada od 2,2 procenta u prva tri meseca.

Bilo je znakova početka oporavka, jer je mesečni bruto domaći proizvod (BDP) porastao za 8,7 procenata u junu, ali je 17,2 procenata ispod nivoa u februaru 2020, objavila je Kancelarija za nacionalnu statistiku.

Recesija se definiše kao dva uzastopna kvartalna pada BDP-a. SAD i evrozona su već potvrdili da su u recesiji.

- Recesija koju je izazvala pandemija koronavirusa dovela je do najvećeg kvartalnog pada BDP-a - izjavio je Džonatan Etou iz Kancelarije za statistiku.

Prema njegovim rečima, ekonomija je počela da pokazuje oporavak u junu, kako su prodavnice počele da se ponovo otvaraju, fabrike da jačaju proizvodnju, a domaćinstva da se oporavljaju.

- Uprkos tome, BDP je u junu šestinu ispod februarskog nivoa, pre udara koronavirusa. Sve u svemu, beleži se najveći pad produktivnost u drugom kvartalu do sada. Ugostiteljstvo je bilo najteže pogođeno, jer je produktivnost u toj industriji poslednjih meseci opala za tri četvrtine - naglasio je Etou.

Zvanični podaci pokazali su ove nedelje da je oko 730.000 radnika u Velikoj Britaniji dobilo otkaz, od marta kada je počelo zatvaranje zbog koronavirusa.

Banka Engleske je prošle nedelje prognozirala da će se ekonomski pad iznositi 9,5 procenata u 2020. godini, nakon oporavka u drugoj polovini godine, sa popuštanjem ograničenja i podizanjem aktivnosti.

Prognoza je optimističnija nakon što su podaci o upotrebi energije i putovanjima nagovestili brži oporavak nego što je bilo predviđeno. Banka je prethodno prognozirala pad od 14 odsto.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.