BRITANIJA DONELA ODLUKU: Zamrzavaju se računi potrošača za struju i gas na dve godine

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Sep.2022, 16:54

BRITANIJA DONELA ODLUKU: Zamrzavaju se računi potrošača za struju i gas na dve godine

Nova premijerka Liza Tras kaže da je fokus na većem obimu vađenja nafte iz Severnog mora, kao i na ukidanju zabrane rudarenja

Vlada Velike Britanije zamrznuće račune potrošaca za struju i gas na dve godine i pružiće podršku preduzećima u smanjenju troškova za energiju, saopštila je danas nova premijerka Liza Tras, govoreći o paketu pomoći koji će državu koštati 150 miliona funti (173 miliona dolara), preneo je Rojters.

Tras je, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << takođe, rekla da će naložiti da se više vadi nafta iz Severnog mora i da se ukine zabrana na rudarenje, kako bi se povećale energetske zalihe Britanije, preneo je AP.

Navela je i da dvogodišnje zamrzavanje, odnosno "garancija na cene energenata" znači da prosečni troškovi domaćinstva neće biti veći od 2.500 funti godišnje (2.872 dolara), kada je reč o grejanju i struji. Podsećamo, kako smo jutros pisali, bilo je predviđeno da računi do oktobra skoče na 3.500 funti (oko 4.000 dolara).

A post shared by Financial Times (@financialtimes)

To je trostruko veća cena nego pre godinu dana.

Dodala je da će kompanije i javne institucije, kao što su bolnice i škole, dobiti pomoć, ali na period od šest meseci. Vlada je saopštila da će ograničenje računa smanjiti inflaciju za 4 do 5 procentnih poena.

U julu, u Britaniji je inflacija bila 10,1 odsto, a predviđa se da će skočiti do 13 odsto na kraju godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.