BRITANCI U PANICI: Krah britanske funte, da li je Džonsonov plan JEDINI IZLAZ?

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Okt.2019, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BRITANCI U PANICI: Krah britanske funte, da li je Džonsonov plan JEDINI IZLAZ?

Funta u slobodnom padu zbog medijskih izveštaja o Bregzitu.

Britanska funta je danas naglo oslabila prema dolaru nakon izveštaja nekoliko britanskih medija da su pregovori o Bregzitu blizu kraha.

Tokom prepodneva, u 10,30 časova po londonskom vremenu, funta se trgovala na nivou od 1,22235 dolara, što je pad od skoro pola procenta na dnevnom nivou, posle informacija o razgoorima vezanim za Bregzit.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla premijeru Ujedinjenog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Kraljevstva Borisu DŽonsonu da je dogovor o Bregzitu sada "u visokom procentu malo verovatan".

 Jedan zvaničnik britanske vlade izjavio da EU nije pokazala želju da "napravi iskorak ni za jedan centimetar" otkako je DŽonson prošle nedelje dostavio Briselu nove predloge za Bregzit.

Zvaničnik, koji nije imenovan, rekao je da dogovor nije u potpunosti isključen, a britanski javni servis je citirao još jedan neimenovani izvor koji je poručio da su Džonsonovi planovi "jedini izlaz".

Pozivajući se na svoj izvor, da je - Merkelova rekla da bi Nemačka mogla bez problema da napusti EU, ukoliko bi to želela, ali da Velika Britanija ne može to da učini ukoliko Severna Irska ne ostane u carinskoj uniji - kao i da ona smatra da EU ima veto na britanski izlazak iz carinske unije.

Taj razgovor je, prema oceni britanske agencije - postavio novu poziciju koja znači da je nemoguće postići dogovor o Bregzitu ni sada niti u budućnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.