BLIC RAČUNA ZA VAS  Koliko će pasti rate na kredite u evrima

Izvor: Blic, 15.Nov.2015, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"BLIC" RAČUNA ZA VAS Koliko će pasti rate na kredite u evrima

Ulazak euribora u minus smanjiće ratu kredita za nekoliko evra, ali je jasan znak dužnicima da u narednom periodu mogu da odahnu jer skoka rata po ovom osnovu neće biti.

S obzirom na to da je i kurs evra već duže vreme stabilan, zaduženi u evrima ne bi trebalo da u skorije vreme osete veći udar na kućni budžet.

- Sa svakim padom euribora rata kredita pomalo pada. Ipak, ovoga puta ne mnogo, jer je euribor i pre odlaska u minus bio blizu nule. Međutim, banke neće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odmah da smanje rate, već onda kada je to navedeno u svakom pojedinačnom ugovoru sa klijentima, jer one usklađuju rate kredita sa evropskom kamatnom stopom dva ili četiri puta godišnje - kaže ekonomista Zoran Grubišić.

I njegov kolega Goran Nikolić smatra da je ovo nebitan pad, da se radi o promilima i da će prosečna rata kredita biti dva-tri evra niža.

- Marže nisu bitno različite poslednjih godina. Kreću se između tri i pet procenata i na njih se dodaje euribor. Kada je euribor bio jako visok, onda su marže padale, a kada pada euribor, marže skaču - kaže Nikolić.

Važno je da svi oni koji već imaju kredite u evrima mogu da odahnu, jer im najverovatnije u naredne dve-tri godine rata neće drastično skakati.

- Problem u budućnosti mogu eventualno da imaju oni koji sada uzimaju kredite u evrima na duži rok, jer bi evropska privreda u narednih desetak godina trebalo da stane na noge, a tada će jedno vreme da im raste rata kredita - objašnjava Grubišić.

Međutim, tada će banke da snize maržu i da klijentima ponude kredite za refinansiranje, kao što rade već sada, s tim što uz kredit nude i deo u kešu, kako bi klijent ipak povećao svoje zaduženje.

U jednoj banci kažu da kamatne stope na kredite u evrima u poslednje dve godine konstantno padaju.

- Ako uzmemo za primer kamatne stope za stambene kredite, vidimo da su za jedan odsto niže nego pre godinu dana - kaže naš sagovornik.

Na ratu utiče i kurs, što je značajno za one koji primaju platu u dinarima, a kredit im je u evrima.

- Valutni rizik uvek je prisutan, ali je dinar već neko vreme stabilan. Da li će ostati stabilan zavisi od srpske privrede, jer je dinar jak koliko je zemlja ekonomski jaka - kaže Dušan Uzelac sa portala Kamatica.

I prošle godine u ovo vreme stručnjaci su prognozirali rast euribora, pa samim tim i veće rate za kredite. I tada su, doduše, porast kamata za zaduživanje na međubankarskom tržištu uslovljavali izlaskom iz recesije i rastom privreda u Evropi. Prošlogodišnje prognoze se nisu ostvarile pa je euribor otišao u minus.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.