BIVŠI RADNIK GOOGLE-A UKRAO POVERLJIVE INFORMACIJE O VEŠTAČKOJ INTALIGENCIJI: Ugrožena državna bezbednost

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Mar.2024, 13:32

BIVŠI RADNIK GOOGLE-A UKRAO POVERLJIVE INFORMACIJE O VEŠTAČKOJ INTALIGENCIJI: Ugrožena državna bezbednost

Google odmah obavestio vlasti.

Bivši softverski inženjer kompanije Google optužen je od strane Sjedinjenih Američkih Država za krađu više od 500 poverljivih fajlova o razvoju veštačke inteligencije (AI). Kineski državljanin Linvei Ding, poznat i kao Leon Ding, uhapšen je, a suočava se sa mogućnošću do 10 godina zatvora i novčane kazne od 25.000 dolara po svakoj od četiri tačke optužnice.

Ding je navodno krao informacije iz Guglovih superkompjuterskih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << centara podataka koji se koriste za obuku velikih AI modela. Ministarstvo pravde ističe da neće tolerisati krađu veštačke inteligencije koja bi mogla ugroziti nacionalnu bezbednost. Tužioci tvrde da je Ding pomogao u razvoju softvera postavljenog u Guglovim centrima podataka, te da je imao pristup ključnim resursima kompanije.

Nakon kopiranja Guglovih datoteka, Ding je dobio ponudu za ulogu glavnog tehnološkog direktora u kineskoj kompaniji, gde je proveo neko vreme pre osnivanja sopstvene tehnološke firme. Ding je preduzeo korake da prikrije svoje aktivnosti u Kini, a kasnije je osnovao sopstvenu tehnološku kompaniju koja se hvalila iskustvom sa Guglovom platformom velike računarske snage. Google je otkrio krađu dokumentacije i odmah obavestio vlasti.

-Nakon istrage smo utvrdili da je ovaj radnik ukrao brojnu dokumentaciju i brzo smo slučaj prosledili organima za sprovođenje zakona-, izjavio je portparol Gugla Hose Kastanjeda.

(Srbija Danas/Tanjug)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.