BIP ipak u privatizaciju, Janevski jedan od kandidata

Izvor: SEEbiz.eu, 28.Jul.2015, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BIP ipak u privatizaciju, Janevski jedan od kandidata

BEOGRAD - Država odustaje od iznajmljivanja pogona Beogradske industrije piva, jer je odlučila da pokuša da dugogodišnjeg gubitaša privatizuje.

Ovo je, kako Večernje novosti saznaju epilog sastanka malih akcionara i sindikata BIP sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom privrede Željkom Sertićem i direktorom Agencije za privatizaciju Ljubomirom Šubarom.

Prema pisanju lista, predstavnici države će pokušati da ubede makedonskog biznismena Svetozara >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Janevskog da učestvuje u privatizaciji BIP. Makedonac je u nedavnom razgovoru za Večernje novosti potvrdio da se dugo godina interesuje za BIP, a da li će prihvatiti ponudu da kupi srpsku pivaru, ostaje da se vidi.

Osim Janevskog, prema nezvaničnim saznanjima, za kupovinu BIP su zainteresovane još tri kompanije. Jedna iz Nemačke, "Perla" iz Poljske i "Lav import Čikago" iz SAD.

Agencija za privatizaciju ima rok od tri meseca da realizuje prodaju BIP. U Ministarstvu privrede ističu da se BIP trenutno nalazi u predstečajnom postupku i napominju da će upravo stečajni upravnik i nadležni sud utvrditi na koji će se način voditi postupak.

Država je BIP-u tokom 2012. i 2013. otpisala oko dve milijarde dinara duga. Staro rukovodstvo je i pored toga nastavilo da gomila dugove, koji trenutno premašuju 1,7 milijardi dinara - više od 15 miliona evra, od toga više od 800 miliona dinara za neplaćene akcize. BIP je u prethodnim godinama beležio stalno smanjenje proizvodnje, kao i tržišno učešće koje u ovom trenutku iznosi manje od 3 odsto za celu Srbiju. Vrednost akcije ovog preduzeća pala je sa 720 dinara, 2007. godine, na 21 dinar, kolika je trenutna cena akcije BIP-a na berzi.

"Nakon što je 31. maja za BIP prestala da važi zaštita od prinudne naplate, račun preduzeća je blokiran na iznos veći od 850 miliona dinara", objašnjavaju u Ministarstvu. - Procenjeno je da preduzeće ima sirovine za još dva meseca i da bi neminovno došlo do zaustavljanja proizvodnje. Oko 500 radnika ostalo bi bez posla.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.