BG luku gradi bivši Novakov sponzor

Izvor: B92, 17.Apr.2015, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BG luku gradi bivši Novakov sponzor

Kineska kompanija Čajna envajermental enerdži holdings (China Environmental Energy Holdings) zainteresovana je za učešće u projektu izgradnje luke Beograd.

To je saopštilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Osnivač te kompanije Bili Ngok potpisao je u četvrtak sa ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović memorandum o razumevanju i saradnji.

Bili Ngok je u Srbiji poznat kao vlasnik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << “Serđa Takinija”, čiji je sponzor bio teniski as Novak Đoković, koji ga je i doveo u Srbiju 2011. godine. Mediji su tada pisali da će Ngok u Nišu otvoriti fabriku koja će se baviti proizvodnjom energije, kao i da je dogovoreno da se u tom delu Srbije prave proizvodi modne kuće “Serđo Takini”. Ngok je u svetu je prepoznatljiv kao vlasnik kompanije “Čajna envajermental enerdži holdings”, koja se bavi proizvodnjom obnovljive energije iz solarne energije i biomase. Sedište Ngokove kompanije je u Hongkongu, a u Silicijumskoj dolini u Kaliforniji otvorio je inženjerski deo fabrike.

Taj dokument predviđa zajednički rad na projektu izgradnje i korišćenja luke kod mosta "Mihajlo Pupin" na levoj obali Dunava, koji su gradili kineski radnici, a finansiran je kineskim kreditom.

Planirana je zajednička izrada studije izvodljivosti za projekat nove beogradske luke.

"U slučaju da studija izvodljivosti bude pozitivna, dve strane će razmotriti načine dalje saradnje na realizaciji ovog projekta -projektovanje, izgradnju, opremanje i korišćenje luke, uključujući i model finansiranja", navodi se u saopštenju.

Kako je objašnjeno, potpisivanje memoranduma je deo zajedničkih aktivnosti kompanija iz Srbije i Kine na realizaciji najavljenog kineskog interesa za saradnju na takozvanom ekonomskom pojasu kopnenog dela "puta svile", kojim se roba iz Kine prevozi do zapadnih zemalja.

"Dokument nije ekskluzivnog karaktera i za očekivati je da se pokaže interes i drugih kineskih firmi za stvaranje multimodalnih saobraćajnih čvorova, uključujući luke, industrijske zone i slične objekte, na delu Dunava kroz Srbiju", navelo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.