BG: Ugostiteljima ukinute tri takse

Izvor: B92, 05.Jan.2011, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BG: Ugostiteljima ukinute tri takse

Beograd -- Od 1. januara ugostitelji u Beogradu odlukom Gradske uprave oslobođeni su plaćanja tri takse. Najavljuje se da će još neke takse biti ukinute.

Posle stupanja na snagu Zakona o zabrani pušenja i odluke o zabrani puštanja muzike u kafićima i restoranima posle 10 uveče, konačno su stigle lepe vesti za ugostitelje.

U Gradskom veću kažu da je to prvi korak u povećanju zaposlenosti u prestonici, dok ugostitelji tvrde da će, zahvaljujući ovom potezu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Grada, ušteda biti i preko milion dinara godišnje.

Odlukom Gradske uprave, od 1. januara ukinute su takse za priređivanje i puštanje muzičkog programa koje su ugostitelji do sada plaćali 1500 dinara dnevno, zatim takse za postavljanje šatora i drugih pokretnih objekata čija cena je bila 9 dinara po kvadratu dnevno, a ugostitelji više neće morati da izdvajaju novac ni za isticanje imena firme van objekta što se do sada plaćalo isto kao i za isticanje na samom objektu, a iznosilo je prosečno 160 000 dinara godišnje.

"Mi smo ukidanjem ove tri takse krenuli da sprovodimo politiku smanjenja nezaposlenosti u Beogradu. To je cilj kojem ćemo se posvetiti u 2011. godini. Kada vi sa 45 000 dinara mesečno rasteretite neko preduzeće, mislimo da će to pomoći da možda zaposli nekog novog čoveka ili da upotpuni program koji već ima", rekao je član Gradskog veća Miroslav Čučković.

U Uniji poslodavaca kažu da su turizam i ugostiteljstvo grane od kojih Grad najviše očekuje i da bi se bez olakšica doveo u pitanje njihov opstanak.

"Može se reći da je gotovo istorijski momenat da jedna lokalna vlast napravi potez kroz to da je slušala zahteve svojih privrednika i samim tim je izašla u susret ocenjujući da te to značiti kako za grad tako i za privrednike", smatra Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca.

Pored tri pomenute, Miroslav Čučković je najavio da će tokom 2011. biti ukinute i takse za isticanje firmi koje se bave starim zanatima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.