BG: Izložba Od Talesa do Tesle u Muzeju nauke i tehnike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2015, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BG: Izložba "Od Talesa do Tesle" u Muzeju nauke i tehnike

U Muzeju nauke i tehnike u Beogradu večeras će biti otvorena izložba "Od Talesa do Tesle" posvećena nastanku nauke o elektricitetu i magnetizmu sa objašnjenjima doprinosa istorijskih ličnosti koje su presudno uticale na njen razvoj.

Izložba sadržajem prati razvoj nauke od antičkog doba i prvih zapažanja pojave elektriciteta do doba kada je u poslednjoj deceniji 19. veka Tesla izumeo metode prenosa energije na daljinu.

Zahvaljujući Teslinom radu ostvaren je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prenos električne energije na daljinu putem provodnika, koji se do danas koristi u nepromenjenom vidu, kao i prenos radio signala. Njegovi primenjeni izumi i vizija Svetskog bežičnog sistema, temelj su savremenih tehnologija telekomunikacija i razvoja bežičnog prenosa snage.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi Nikole Tesle i drugih ličnosti i naučnika, pionira nauke o elektricitetu i magnetizmu: Talesa, Džilberta, Klajsta, Frenklina, Galvanija, Volte, Ersteda, Ampera, Aragoa, Faradeja, Maksvela i Herca. Poslednji u istorijskom nizu je Teslin rad na prenosu energije (indukcioni motor i primena patenata na Nijagari) i bežičnom prenosu signala i većih snaga (radio, eksperimenti u Kolorado Springsu i na Long Ajlendu).

Izložba će biti otvorena u 19 časova, u muzejskoj galeriji "Aleksandar Despić", Skender-begova 51 u Beogradu, kaže se u najavi.

Postavka će moći da se pogleda do 10. avgusta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.