BESKUĆNIK PRONALAZIO ODEĆU U KONTEJNERU I POSTAO MODNA IKONA: Odevni komadi koje je inspirisao sada se PRODAJU ZA 1.500 EVRA (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Mar.2024, 22:10

BESKUĆNIK PRONALAZIO ODEĆU U KONTEJNERU I POSTAO MODNA IKONA: Odevni komadi koje je inspirisao sada se PRODAJU ZA 1.500 EVRA (FOTO)

Njegova priča nema srećan kraj.

Od anonimnog beskućnika do modne ikone svog međunarodno priznatog stila, ovo je priča o Slaviku koja se pojavljuje kao prava priča o transformaciji. Lutajući ulicama Lavova (Ukrajina), Slavik je bio, jeste i biće otkrovenje u svetu mode. Sve je počelo kada je fotograf Jurko Djačišin lutao ulicama Ukrajine i susreo Slavika, čoveka sa ulice koji se isticao svojim velikim smislom za modu.

Zbog toga je Jurko >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << odlučio da bolje upozna Slavika, hvatajući njegov drugačiji izgled dve godine. Fotograf je prokomentarisao da je odeća koju je beskućnik nosio pronađena u smeću i u skloništima gde su je ljudi donirali. Ipak, ono što je veoma zanimljivo, jeste da on nikada nije ponavljao svoje autfite, a često je menjao i frizuru, kao i oblik brade.

Nakon što je Slavik pozirao za više od 100 portreta, fotograf je kreirao projekat "Slavikova moda", dostupan na diachishin.com i Instagram profil sa različitim izgledom.

A post shared by Slavik’s Fashion (@slaviksfashion)

- Slavik ima sjajan osećaj za lepotu, stil i modu, a njegov izgled nije slučajan. Nije slučajno što ih menja svaki dan i pažljivo ih prilagođava vremenu i godišnjem dobu - rekao je fotograf jednom prilikom.

Ono što je počelo kao proslava njegove originalnosti brzo se pretvorilo u eksploataciju. Deleći svoj izgled na Instagramu, njegov stil su brzo počeli da trivijalno kopiraju veliki brendovi i međunarodno poznati dizajneri. Oni su prisvojili Slavkov imidž i kreacije bez njegovog pristanka i, što je najgore, bez kredita i nadoknade.

A post shared by Slavik’s Fashion (@slaviksfashion)

Za Slavik su se zainteresovali svetski poznati stručnjaci, a o njemu su pisali i brojni poznati časopisi.

Ipak, ova priča nema srećan kraj. 2013. Slavik je nestao. Niko ne zna gde je otišao, ali nikada više nije viđen na ulicama Lavova.

Skoro 10 godina kasnije, Slavikova priča je i dalje živa, a on i danas služi kao inspiracija mnogima, pa se trenunto prodaju džemperi koji su njime inspirisani i to po ceni od 1.600 dolara, što je skoro 1.500 evra.

A post shared by Slavik’s Fashion (@slaviksfashion)

Izvor: Srbija Danas/Telegraf Biznis/Dubravka Jovanović/Highxtar/Boredpanda/M.A.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.