BELEXsentiment za novembar na najvišem nivou u devet godina

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Nov.2016, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BELEXsentiment za novembar na najvišem nivou u devet godina

BEOGRAD - Dobri ekonomski pokazatelji i potencijal domaćeg tržišta kapitala su uticali da BELEXsentiment dostigne visoku vrednost i da za mesec novembar iznosi odličnih 139,95.

To je najviši nivo BELEXsentiment-a u poslednjih devet godina i ukazuje na veći optimizam investitora u domaće hartije od vrednosti.

U proteklom mesecu indeks BELEX15 je zabeležio rast od 6,49%, dok je BELEXline veći za 4,25%. Za indeks BELEX15 je to mesec sa najvećim rastom u poslednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << godinu dana i prelazi u pozitivnu teritoriju posmatrajući prinos od početka godine. Po broju transakcija mesec iza nas je bio najbolji u ovoj godini, dok je po prometu zauzeo drugo mesto. Najtrgovanija akcija u oktobru je bila NIS a.d. Novi Sad koja je zabeležila rast vrednosti od 11,19%, a po vrednosti prometa zatim sledi akcija Komercijalne banke a.d. Beograd. Od svih akcija na listingu čak sedam je zabeležilo rast, dok je samo akcija Sojaprotein imala pad u mesecu iza nas. Beogradska berza je donela odluku da u novembru uvede u upotrebu nalog sa skrivenom ukupnom količinom, nalog sve ili ništa trenutno i nalog sve ili delimično trenutno, a takođe i počinje sa primenom novog modela zone fluktuacije. Uvođenje navedenih naloga je nesumnjivo pozitivan korak i uticaće da se Beogradska berza po načinu i metodama trgovanja približi razvijenim tržištima kapitala.

Vodeće inostrane berze su u proteklom mesecu uglavnom zabeležile pozitivne vrednosti, DAX je porastao 1,5%, Nikkei 225 je veći za 5,9% dok je DJIA niži za 0,9%. Indeksi u okruženu su završili mesec sa dobitkom, CROBEX u susednoj Hrvatskoj je u plusu 0,9%, slovenački SBITOP je veći za 0,7%, dok je makedonski MBI10 porastao čak za 6,4%. Posmatrajući period od početka godine domaći indeksi BELEX15 i BELEXline su u plusu od 5,2% i 8,7%, što je bolji rezultat od svetskog indeksa MSCI AC World koji je porastao 2,9%. Poslednji objavljeni podaci o rastu prerađivačkog sektora i dobro stanje na tržištu rada u SAD povećali su tržišna očekivanja da će doći do blagog povećanja kamatnih stopa u SAD do kraja godine. Evrozona je i dalje pod uticajem neizvesnosti u vezi izlaska Velike Britanije iz EU i ostaje pri ekspanzivnoj monetarnoj politici. Događaj koji će obeležiti naredni mesec na globalnom nivou je izbor predsednika u SAD, kao i potencijalni uticaj na svetsku ekonomiju.

Referentna kamatna stopa je zadržana na nepromenjenom nivou od 4%, obzirom na nisku inflaciju ova odluka ukazuje na oprezan pristup koji je pod uticajem neizvesnosti na međunarodnom finansijskom tržištu. Poslednje procene ukazuju da je realni međugodišnji rast bruto domaćeg proizvoda u trećem kvartalu iznosio 2,5%, što je iznad očekivanja. Smanjenje tekućeg deficita i spoljne neravnoteže uz rast GDP-a stvara povoljan makroekonomski ambijent koji bi trebalo pozitivno da utiče na domaće tržište kapitala.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.