BAT: Duvandžije nezadovoljne

Izvor: B92, 20.Mar.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BAT: Duvandžije nezadovoljne

Beograd -- Multinacionalne duvanske kompanije u Srbiji polako gube strpljenje, jer Skupština još nije usvojila dogovorene izmene Zakona o akcizama, kažu u BAT-u.

"Tačno je. Zabrinuti smo zbog odlaganja, jer industrija cigareta zbog većih poreza ima veće troškove. Dogovorili smo jedan nivo poreza, a usvojeni su drugi. Pitanje je ko će to da plati", rekao je generalni direktor Britiš Ameriken tobaka (BAT) u Srbiji Luis Heren.

Poslanici Skupštine Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su u januaru 2009. usvojili izmene Zakona o akcizama, kojima su znatno povećanje akcize na skuplje cigarete mimo dogovora koje je srpska vlada postigla sa tri multinacionalne komopanije, koje posluju u Srbiji.

Heren je istakao da tri multinacionalne kompanije to povećanje troškova nisu prebacili na potrošače tako što bi povećali cene cigareta zbog povećanja akciza, jer čekaju da se akcize vrate na nivo koji su dogovorile sa srpskom vladom.

Na pitanje da li se BAT, koji je vlasnik fabrike cigareta u Vranju, pribojavate nekih novih iznenadjenja, on je rekao da je ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović bila izričita da je predlog koji je sada u Skupštini upravo onaj koji je dogovoren.

"Bilo kakvo ometanje kao ovo sa akcizama pravi nam probleme. Naše investicije od 50 miliona evra za period do 2013. godine sada su na čekanju dok se ne razjasni šta će biti s poreskom politikom", rekao je generalni direktor BAT u Srbiji Luis Heren.

On je ocenio da ima prostora za povećanje cena cigareta u Srbiji, ali da to treba činiti u skladu s rastom kupovne moći, jer ukoliko se to tako ne učini, već na brzinu, prihodi države će pasti, a šverc će se povećati.

Vladin Predlog zakona o akcizama, istakao je Heren, predvidja postepena poskupljenja i povećanje specifične akcize četiri dinara svake godine, sa 11 dinara po paklici u 2009. godini na 24 dinara nominalno u 2012. godini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.