BANKE MORAJU DA VRATE PARE GRAĐANIMA SRBIJE: Raskinut ugovor o kreditu u ŠVAJCARCIMA

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Nov.2019, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BANKE MORAJU DA VRATE PARE GRAĐANIMA SRBIJE: Raskinut ugovor o kreditu u "ŠVAJCARCIMA"

Vest koja se čekala godinama

- Svaka strana sada vraća onoj drugoj primljeno u dinarima sa zateznom kamatom. Prema tome, klijent je u pretplati i banka će morati da mu vrati veliki iznos novca - objašnjava Gavrilović.

Vrhovni kasacioni sud (VKS) je potvrdio pravnosnažnu presudu po kojoj je raskinut ugovor o kreditu u švajcarskim francima, čime je ovaj postupak u potpunosti okončan.

Radi se o tužbi za raskid ugovora zbog bitno promenjenih okolnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koju je pravno lice podnelo protiv jedne banke 2015. godine. Usvajajuća prvostepena presuda je doneta u decembru 2016, a potvrđena je od strane Privrednog apelacionog suda u februaru 2018. godine.

Banka je uložila reviziju VKS-u, a ista je ovom prilikom odbačena.

Ono što je bitno u ovom rešenju VKS-a, je konstatacija je da raskid ugovora o švajcarskim francima postojeća sudska praksa, da razlozi koje su izneli nižestepeni sudovi prilikom donošenja odluke o raskidu ugovora, nisu u suprotnosti sa dosadašnjom sudskom praksom, kažu u Efektivi, te da ne postoji potreba za bilo kakvim novim tumačenjem prava u tom smislu.

- Prema ZOO, svaka strana sada vraća onoj drugoj primljeno u dinarima sa zateznom kamatom. Prema tome, klijent je u pretplati i banka će morati da mu vrati nemali iznos novca. Očekujem da će se banka i dužnik brzo sporazumeti oko toga i da će proces time i formalno biti okončan - rekao je  Dejan Gavrilović iz Udruženja Efektiva.

On dalje očekuje da svi oni koji su tužili za raskid, te sporove i dobiju.

- Na žalost, većina koja je konvertovala kredite u evro, nastaviće i dalje da plaća - dodaje Gavrilović.

Ovim rešenjem, kaže, po prvi put imamo potvrđenu usvajajuću presudu za raskid i od strane VKS.

- Do nas su došle glasine, od samih bankara, da na VKS postoji još jednom Rešenje kojim je ovaj sud potvrdio usvajajuću presudu za raskid, te očekujemo da i to uskoro ugleda svetlost dana, čime će i defitnivno biti potvrđeno višegodišnje zalaganje Efektive vezano za ovaj način rešavanja problema u švajcarskim francima - navode u Efektivi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.