Azijske berze: Kineska industrija razočarala, indeksi pali

Izvor: GdeInvestirati.com, 21.Avg.2014, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijske berze: Kineska industrija razočarala, indeksi pali

TOKYO - Na azijskim berzama većina indeksa danas je u crvenom, jer su razočaravajući podaci o kineskoj industrijskoj proizvodnji ojačali zabrinutosti investitora u vezi te druge po veličini svetske ekonomije, bacivši u senku dobre vesti iz Japana i juče sa Wall Streeta. 

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, jutros je bio u minusu 0,6 posto, pri čemu je najviše pao šangajski indeks, za 1,15 posto.

Investitore je razočarao >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << HSBC/Markitov indeks aktivnosti u industrijskom sektoru Kine, koji je u avgustu pao na 50,3 bodova, sa julskih 51,7 bodova, što je slabije nego se očekivalo.

Odgovarajući indeks aktivnosti u japanskoj industriji porastao je sa julskih 50,5 na 52,4 boda u avgustu, što je njegov najviši nivo od marta.

Zbog toga se Tokijska berza uspela odupreti negativnom trendu koji je obeležio ostala azijska tržišta, pa je Nikkei jutros u plusu 0,78 posto, na 15.575 bodova.

Ni jučerašnji rast ključnih indeksa na Wall Streetu na azijskim berzama nije uspeo da oraspoloži investitore.

Podsticaj Wall Streetu da je zapisnik sa zasedanja Feda održanog krajem jula, iz kojeg je vidljivo je da su u američkoj centralnoj banci iznenađeni brzim oporavkom tržišta rada, no i da ne žele da povećavaju kamatne stope pre nego je najavljeno, sve dok ekonomski oporavak ne postane uverljiviji.

Međutim, beleška takođe otkriva žustru raspravu američkih monetarnih zakonodavaca o tome da će možda trebati i ranije podizati kamatne stope. Njihovo podizanje na tržištu se očekuje u oktobru.

Na deviznim tržištima kurs dolara nastavio je tako jačati, dok investitori uračunavaju u cenu te valute veći rizik od ranijeg podizanja kamatnih stopa.

Kurs dolara blago je ojačao prema jenu, na 103,96 jena, što je njegov najviši nivo u protekla četiri meseca.

Poskupeo je i prema evru, kojim se trguje po 1,3243 dolara, što je njegov najniži nivo prema dolaru u zadnjih 11,5 meseci.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.