Azijske berze: Investitori oprezni zbog Feda

Izvor: GdeInvestirati.com, 16.Mar.2015, 10:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijske berze: Investitori oprezni zbog Feda

TOKYO - Na azijskim berzama se u ponedeljak trguje oprezno jer ulagači ne žele da rizikuju pre nego što bude jasnije šta američki Fed namerava da učini sa kamatama, dok je dolar prema evru blago oslabio nakon što je njegov kurs dostigao nov najviši nivo u 12 godina.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je u 7,30 sati bio u plusu 0,1 posto, dok su cene akcija u Južnoj Koreji, Hong Kongu, Singapuru i Šangaju porasle između 0,4 i 1,8 posto.

U Australiji >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << su blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio gotovo nepromenjen u odnosu na zatvaranje u petak.

Mirno trgovanje posledica je nevoljkosti ulagača da menjaju pozicije uoči dvodnevne sednice čelnika Feda, koja počinje u utorak, a nakon koje bi moglo biti jasnije šta nameravaju da učine s ključnim kamatnim stopama.

Izostavi li Fed iz svog saopštenja u sredu frazu da će biti 'strpljiv' po pitanju kamata, to znači, kažu analitičari, da će cenu novca povećati već u junu. Bilo bi to prvo povećanje kamata Feda od 2006. godine i verovatno bi izazvalo dalji pad cena akcija na Wall Streetu, koje klize već tri nedelje uzastopno.

Zbog toga poslednjih dana dolar jača, a to loše utiče na sirovine čije se cene izražavaju u američkoj valuti. Cena nafte pod pritiskom je, takođe, zbog poruke Međunarodne agencije za energiju kako se neravnoteža između ponude i potražnje i dalje povećava.

Na američkom je tržištu cena barela jutros pala 1,1 posto, na 44,35 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,9 posto, na 54,15 dolara.

Jaki dolar loše utiče i na američke kompanije koje posluju u inostranstvu jer na taj način njihovi proizvodi postaju skuplji, pa bi im mogli pasti prihodi i zarade. Zbog toga su u petak cene akcija na Wall Streetu oštro pale.

Azijska tržišta, s druge strane, podržava labava monetarna politika centralnih banaka u regiji - od Južne Koreje i Kine, do Japana, Australije, Indonezije i Indije – koje nastoje da podstaknu rast ekonomije i suzbiju rizike od deflacije zbog pada cena nafte.

A na valutnim tržištima odnos dolara i evra prilično oscilira. Jutros je kurs evra zaronio na samo 1,0457 dolara, nov najniži nivo od januara 2003. godine, da bi potom porastao na 1,0528 dolara.

Od polovine prošle godine evro je prema dolaru oslabio oko 25 posto jer Evropska centralna banka ublažava monetarnu politiku, dok američki Fed postupno ukida dugogodišnje podsticaje ekonomiji.

U odnosu na japansku valutu, cena dolara stabilno se kreće na nivoima od petka, oko 121,45 jena, što znači da nije daleko od 122,04 jena, najvišeg nivoa u gotovo osam godina.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, jutros je skliznuo na 99,93 boda, nakon što se u petak, po prvi put od aprila 2003. godine, probio iznad nivoa od 100 bodova.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Povezane vesti

Azijski ulagači oprezni, dolar stabilan

Izvor: Capital.ba, 16.Mar.2015

TOKIO, Na azijskim se berzama u ponedjeljak trguje oprezno jer ulagači ne žele rizikovati prije nego što bude jasnije šta američki Fed namjerava učiniti s kamatama, dok je dolar prema evru blago oslabio nakon što je njegov kurs dostigao novi najviši nivo u 12 godina. Na Tokijskoj je berzi Nikkei...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.