Azijske berze: Indeksi porasli, Syriza nije izazvala potrese

Izvor: GdeInvestirati.com, 27.Jan.2015, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijske berze: Indeksi porasli, Syriza nije izazvala potrese

TOKYO - Na većini azijskih berzi cene akcija su u utorak porasle, dok je evro ojačao, jer je ulagače ohrabrila stabilnost evropskih tržišta, uprkos mogućim sukobima između Atine i Bruxellesa nakon pobede Syrize na grčkim parlamentarnim izborima.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je u 7,00 sati bio u plusu oko 1,4 posto, dok su cene akcija u Južnoj Koreji, Singapuru i Australiji porasle između 0,5 i 0,8 posto.

Međutim, indeksi berza u >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << Hong Kongu i Šangaju skliznuli su između 0,8 i 2,2 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati bio gotovo nepromenjen.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cena akcija na evropskim berzama, uprkos pobedi radikalne levičarske stranke Syriza na grčkim parlamentarnim izborima u nedelju.

Idućih nedelja može se očekivati napetost u odnosima između Atine i Bruxellesa jer je novi grčki premijer Aleksis Cipras poručio da napušta politiku štednje i da želi dodatni otpis grčkih dugova.

Ipak, većina analitičara smatra da Cipras ne želi izlazak Grčke iz evrozone, ali i da nove tenzije između Atine i Bruxellesa ne bi trebale dovesti do većih poremećaja na finansijskim tržištima.

U fokusu ulagača idućih će dana biti i sednica Feda, koja počinje u utorak dok će u sredu čelnici američke centralne banke objaviti saopštenje.

Ulagači se nadaju da će Fed ponoviti da će biti stpljiv po pitanju povećanja kamatnih stopa. Nadaju se i da će odgoditi zaoštravanje monetarne politike, s obzirom da gotovo sve ostale najveće centralne banke u svetu - od Kine i Japana do evrozone - ublažavaju monetarnu politiku kako bi podstakle rast ekonomije i suzbile opasnost od deflacije.

Iako je moguće zaoštravanje odnosa između Bruxellesa i Atine, nakon pobede Syrize, evro se na valutnim tržištima oporavio.

Juče je u jednom trenutku skliznuo na samo 1,1098 dolara, nov najniži nivo od septembra 2003. godine, no jutros se kreće znatno iznad tog nivoa, oko 1,1240 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cena evra dostigla je 132,80 jena, dok je juče u ovo doba iznosila 130,16 jena.

Kurs dolara prema ′japancu′ ojačao je s jučerašnjih 117,70 na 118,20 jena.

Američka je valuta snažno, oko 7 posto, ojačala i prema ruskoj rublji, nakon što je agencija Standard & Poor′s u ponedeljak smanjila kreditni rejting Rusije u neinvesticijsko područje ili tzv. ′smeće′.

A na tržištima nafte cene su se stabilizovale, nakon što je u ponedeljak OPEC poručio da su cene možda dotakle dno i da bi uskoro mogle porasti.

Zahvaljujući tome, jutros je cena ′crnog zlata′ na londonskom tržištu porasla oko 15 centi, na 48,35 dolara po barelu, nakon što je juče pala 1,3 posto.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.