Azijske berze: Indeksi na najvišim nivoima u mesec dana

Izvor: GdeInvestirati.com, 29.Okt.2014, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijske berze: Indeksi na najvišim nivoima u mesec dana

TOKYO - Na azijskim berzama cene akcija su jutros dostigle najviše nivoe u proteklih mesec dana, a dobro raspoloženje investitora zahvaljuje se optimizmu na Wall Streetu zbog dobrih poslovnih rezultata kompanija i uverenja da Fed neće žuriti s povećanjem kamatnih stopa.

Japanski Nikkei indeks porastao je jutros 1,5 posto, na 15.553 boda, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, ojačao 1,1 posto, predvođen skokom južnokorejskoj Kospi >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << indeksa za 1,8 posto.

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija skočile više od 1 posto, što se najviše zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima većine američkih kompanija.

Dow Jones ojačao je 1,12 posto, dok je S&P 500 skočio 1,19, a Nasdaq indeks 1,75 posto.

Uz solidne zarade kompanija, tržište podupiru i očekivanja da će Fed danas, nakon dvodnevnog zasedanja, okončati programe kupovine hipotekarnih i državnih obveznica, ali isto tako i da neće žuriti s podizanjem kamatnih stopa zbog slabosti svetske ekonomije i niske inflacije u SAD-u.

„Postoje neka gledišta da bi proces smanjivanja monetarnih podsticaja mogao biti odložen do kraja godine, no verovatnije je da će Fed zadržati svoje oprezno stajalište u vezi bilo kakvog povećanja kamatnih stopa", izjavio je Lim Dong-rak, analitičar pri investicijskom društvu Hanyang Securities.

Na valutnim tržištima, pak, kurs evra jutros je dostigao 1,2738 dolara, nadomak najvišeg nivoa u zadnjih nedelju dana od 1,2765 dolara koju je dotakao u utorak.

S druge strane, kurs dolara blago je ojačao prema jenu, na 108,18 jena, te se nalazi nadomak najvišeg nivoa u zadnje dve nedelje od 108,36 jena.

Kurs jena pod pritiskom je očekivanja da će Bank of Japan u petak revidirati na niže svoje procene ekonomskog rasta.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.