Avion tri puta brži od zvuka: Uskoro stižu letelice budućnosti VIDEO

Izvor: B92, 04.Avg.2020, 12:40

Avion tri puta brži od zvuka: Uskoro stižu letelice budućnosti VIDEO

Novi Meksiko -- Kompanija za svemirski turizam Virdžin galaktik objavila je da je potpisala ugovor s Rols Rojsom za razvoj letelica za supersonično putovanje.

Supersonično putovanje dugoročna je namera Virdžin galaktika, kompanije koja razvija svemirske letelice za višekratnu upotrebu kako bi mogla da šalje ljude na kratka putovanja do ivice svemira.

Virdžin galaktik saopštio je da je, zajedno s Nasom, završio pregled dizajna vozila i da će sada raditi sa Saveznom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << upravom za avijaciju na stvaranju okvira za sertifikovanje letelice za let.

Prethodno je Boing uložilo 20 miliona dolara u Virdžin galaktik, kako bi pomogao kompaniji u izradi supersoničnog aviona.

"Do sada smo postigli velik napredak i veselimo se otvaranju novog horizonta u brzim putovanjima", izjavio je glavni svemirski zvaničnik Virdžin galaktika Džordž Vajtsajd, prenosi Biznisinfo.

Britanska kompanija Rols Rojs ima zapaženu istoriju izrade avionskih motora, uključujući izradu motora koji pokreću supersonični Konkord.

Početni cilj Virdžin galaktika je takozvani Mah 3, odnosno letelica koja je tri puta brža od zvuka. Kompanija je saopštila da bi avion mogao da preveze između devet i 19 putnika i da će krstariti na nadmorskoj visini iznad 60.000 stopa (18,2 kilometra).

Dok se Virdžin galaktik trenutno fokusira na posao u svemirskom turizmu, analitičari na Vol stritu ukazuju na potencijal koji bi njegov avion mogao da ima na tržištu komercijalnih avio-kompanija.

Morgan Stenli u decembru je istakao supersoniči potencijal Virdžin galaktika s prognozom od 800 milijardi dolara u godišnjoj prodaji do 2040. godine za putovanja velikim brzinama.

Još nekoliko privatnih kompanija rade na nadzvučnim avionima nove generacije već nekoliko godina. Bum supersonik, Erion supersonik i Spajk aerospejs rade na nadzvučnim letelicama – a pre pandemije koronavirusa te firme očekivale su da će sprovesti testne letove 2023. ili 2024. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.