Autorska prava donijela „Dweltu“ još 760.000 KM od ERS

Izvor: Capital.ba, 16.Jan.2024, 14:31

Autorska prava donijela „Dweltu“ još 760.000 KM od ERS

BANJALUKA – „Elektroprivreda Republike Srpske“ dodijelila je u posljednjim danima 2023. godine banjalučkoj IT firmi „Dwelt“ ugovor vrijedan 762.255 KM. FOTO: Ilustracija Ovaj vrijedan ugovor „Dwelt“ je dobio zahvaljujući poslovima koje je već radio za ERS, a na osnovu autorskih prava. „Ugovor za javnu nabavku usluga nadogradnje softverske platforme za podršku snabdijevanju modulima za masovno slanje računa putem elektronske pošte i za slanje računa putem mobilne aplikacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << dodjeljuje se ponuđaču „Dwelt”, koji je dostavio nanižu cijenu u iznosu od 651.500 КM bez PDV-a“, navodi se u odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača. Javna nabavka je sprovedena putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja o nabavci zbog, kako navode u ERS, „suštinskih, dokazivih tehničkih razloga i razloga koji se odnose na zaštitu ekskluzivnih prava“. „Ugovor se može dodijeliti samo određenom izvršiocu – firmi „Dwelt” koja posjeduje autorska prava na izvorni softverski kod i šemu baze podataka softverske platforme za podršku snabdijevanju, te tehnička znanja potrebna za vršenje predmetnih usluga“, navodi se u obrazloženju odluke. Procijenjena vrijednost javne nabavke bez PDV-a iznosila je 652.000 КM, a „Dwelt“ je ponudio da taj posao uradi za 500 КM manje. CAPITAL je još prije četiri godine otkrio da „Elektrokrajina“ mjesecima nije imala pristup podacima o potrošnji struje za više desetina hiljada preduzeća i domaćinstava jer im je baza podataka ostala „zaključana“ nakon što su posao daljinskog očitavanja brojila prebacili sa kompanije „Nites“ na firmu „Dwelt“. Naime, nakon što je izgubio tender „Nites“ je odbio ustupiti pristupne kodove za softver, čime se „zaključava“ baza kojoj elektrodistributivno preduzeće više nema pristup. „Nites“ je tada svoju odluku pravdao „intelektualnim vlasništvom“, te nestručnošću „Dwelta“ da pristupi podacima za čiju kontrolu je dobio tender. Kao rezultat toga „Elektrokrajina“ nije mogla daljinski da očita brojila, niti daljinski da uključi/isključi potrošača. „Dwelt“ je godinama jedan od glavnih tenderskih favorita „Elektroprivrede“ i preduzeća koja posluju u okviru holdinga s kojima su unazad nekoliko godina sklopili poslove vrijedne preko 14,5 miliona marka. Osnivač ove IT firme je Stefan Krneta, zet dekana Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranka Škrbića. Krneta je nedavno podao većinski udio u „Dweltu“ poljskoj ASEE grupi. Prema sajtu tradingview.com i pisanju Rojtersa, Krneta je prodao udio od 60 odsto “Dwelta” za 10 miliona evra, odnosno nepunih 20 miliona maraka. Preostalih 40 odsto ostaje u Krnetinom vlasništvu, s tim da novi partner u slučaju prodaje ima prednost kupovine, ali cijena udjela ne može preći preko 20,8 miliona evra. CAPITAL: M. Ljubojević Чланак Autorska prava donijela „Dweltu“ još 760.000 KM od ERS се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Vlada RS ide na berzu po prvih 50 miliona KM u ovoj godini

Izvor: Capital.ba, 17.Jan.2024, 13:28

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske krenula je u i ovoj godini sa milionskim zaduženjima na Banjalučkoj berzi. Već za iduću sedmicu zakazana je aukcija trezorskih zapisa od deset miliona KM, a donesena je i nova odluka o emisiji obveznica od 40 miliona maraka. Foto: Capital.ba Zadnje zaduženje...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.