Automobilski div gasi proizvodnju: Čak 3.500 radnika ostaje bez posla

Izvor: B92, 12.Feb.2024, 10:26

Automobilski div gasi proizvodnju: Čak 3.500 radnika ostaje bez posla

Predstavnici sindikata rekli su da će posle 2025. godine u fabrici u Saarluisu ostati oko 1.000 radnika kojima će biti ponuđena prekvalifikacija.

Ford će postepeno izbaciti popularni model Focus sledeće godine i posledično otpustiti 3.500 radnika u fabrici u Saarlouisu, koja je otvorena 1970. godine.

Prvi put smo čuli da će Ford ukinuti popularni kompaktni Focus 2025. godine sredinom 2022. godine. Takođe, tada je rečeno da će se nova generacija električnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << modela američkog brenda sklapati u fabrici u Sarluisu u Nemačkoj, gde se ovaj model proizvodi. Ali u međuvremenu su se Fordovi planovi promenili, pa će se budući električni automobili proizvoditi u španskoj fabrici u Valensiji, piše Kliks.

Kao rezultat toga, fabrika u Saarlouisu bukvalno ostaje bez proizvodnje automobila. U ovoj fabrici će biti otpušteno 3.500 radnika, a Ford je navodno postigao dogovor sa sindikatom IG Metall u vezi sa tim.

Predstavnici sindikata rekli su da će posle 2025. godine u fabrici u Saarluisu ostati oko 1.000 radnika kojima će biti ponuđena prekvalifikacija, a prinudnih otpuštanja neće biti do 2032. godine.

Štaviše, zaposleni će moći ranije da odu i imaju koristi od kompenzacionog paketa.

Međutim, budućnost fabrike Saarlouis ostaje neizvesna. Bilo je razgovora sa kineskim brendovima BID i Cheri o preuzimanju fabrike, a navodi se da je i Ford bio u pregovorima sa nemačkim proizvođačem solarnih panela. Ali očigledno, američki proizvođač automobila nije postigao dogovor sa ovim kompanijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.