Austrijska dimna zavesa za Deripasku

Izvor: Politika, 14.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrijska dimna zavesa za Deripasku

Iako ruska kompanija "Strajkfors limitid", u vlasništvu jednog od najbogatijih ljudi na svetu Olega Deripaske, nije dostavila kompletnu dokumentaciju na tenderu za prodaju Rudarsko-topioničarskog basena Bor, zbog čega su od Agencije za privatizaciju dobili dodatni rok od nedelju dana, Rusi su, kako se saznaje, i dalje najveći favoriti. U poslovnim krugovima se može čuti da nema nikakve sumnje da će Deripaska odneti pobedu jer su, prema ovim izvorima, Austrijanci samo "pratnja" ili dimna zavesa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << čuvenom oligarhu sa Kavkaza kako bi novi tender imao što veći legitimitet i bar dva učesnika.

Prema istim izvorima, jednoj takvoj kompaniji kakva je Deripaskin "Osnovni element", u čijem sastavu posluje i "Strajkfors limitid", ne može se dogoditi da na tenderu koji vredi 520 miliona dolara, koliko se traži za kupoprodajnu cenu i investicije, previde nešto od potrebnih papira. Ovo se tumači kao manevar da se kupi vreme i vidi ko su još potencijalni igrači i kakvi su izgledi za pobedu.

Drugi potencijalni kupac imovine Bora i korisnik eksploatacionih prava – konzorcijum tri firme koje pripadaju austrijskoj grupaciji "A-tek", ispunio je propisane kvalifikacione kriterijume.

U Agenciji za privatizaciju, uostalom kao i u sličnim takvim slučajevima, ne saopštavaju šta je to "Strajkfors" u podnetoj dokumentaciji prevideo. Inače, kod tenderskih prodaja u dosadašnjem toku privatizacije nije bilo neuobičajeno da Agencija za privatizaciju odredi dodatni rok za dostavljanje potrebnih papira i da upravo taj ponuđač, kao u slučaju "Lukoila" kod prodaje "Beopetrola", pobedi na tenderu.

Grupacija na čijem je čelu Oleg Deripaska u 2006. godini imala je promet od 23 milijarde dolara, a zapošljavaju 240.000 radnika. Prisutni su i u energetskom sektoru, mašinskoj i avio-industriji, finansijskim uslugama. Sama kompanija SMR je iz sektora rudarstva i metalurgije. Deripaska je, inače, dva puta bio na razgovoru sa premijerom Vojislavom Koštunicom u Beogradu, pa otuda i spekulacije u javnosti da mu je RTB obećan sa najvišeg nivoa. Generalni direktor SMR-a Džefri Kauli je na to odgovarao da su predmet razgovora više bile mogućnosti učešća srpskih preduzeća u pripremi Olimpijade u Sočiju.

Podsećanja radi, na prethodnom tenderu za prodaju RTB-a "Strajkfors limitid" je takođe učestvovao, ali tenderska komisija je utvrdila da njihova ponuda nije ispunila uslove iz javnog poziva i uputstva za ponuđače. "Strajkfors" je tada priložio pisanu izjavu da nije u mogućnosti da ponudi minimalni iznos cene utvrđen tenderom, a nije dostavio ni licitacionu garanciju za učešće na tenderu u iznosu od tri miliona dolara. Prvi čovek ove kompanije Džefri Kauli je pre nekoliko meseci, najavljujući učešće na novom tenderu, saopštio da je njihova ponuda iznosila samo jedan dolar kao cena za RTB, dok je iznos njihovih budućih investicija ostao obavijen velom tajne.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.