Austrijancima prepreke u Hrvatskoj

Izvor: B92, Tanjug, 20.Jul.2009, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrijancima prepreke u Hrvatskoj

Beč -- Sve više austrijskih biznismena žali se na ponašanje hrvatskih vlasti i negativnu klimu za strane investitore u toj zemlji, objavili su mediji u Austriji.

"Još pre nekoliko godina su austrijski hotelijeri, koji su pokazali interesovanje za investiranje u Hrvatsku, bili srdačno dočekani. Međutim nije dugo trajalo dok hrvatski lobisti iz jedne 'nacionalističko motivisane odbrambene akcije', nisu postavili za cilj da strane investitore izguraju sa tržišta", kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Manfred Kol.

Kol, šef preduzeća za savetodavne usluge u oblasti turizma "Kol and Partner", savetuje preduzećima koja žele da se angažuju u Hrvatskoj da dobro razmisle, a bečki list Standard dodaje da je sve više izveštaja o lošim iskustvima austrijskih preduzimača u Hrvatskoj.

Kao primer navodi se iskustvo hotelijera Vilfrida Holajsa iz Salcburga, koji je na "sopstvenoj koži imao prilike da se upozna sa ophođenjem hrvatskih vlasti prema austrijskim biznismenima".

Holajs je, kako piše taj austrijski list, uložio dosta novca u nekada propalo ostrvo Katarina, podižući ga u rang pravog magneta za turiste. Međutim, nakon više godina neodobravanja poslova renoviranja, sumnjivih sudskih postupaka i šikaniranja od strane hrvatskog partnera, on je besan odustao od daljeg posla.

Pored Holajsa, koji u međuvremenu vodi hotel sa četiri zvezdice u Opatiji, prema rečima Kola, probleme u Hrvatskoj imala su i druga poznata preduzeća kao što su grupacija "Falkenštajner-Mihaeler", "Valamar", "Arkotel" i "Viena internešenel". Ova preduzeća su prenošenjem znanja doprinela da turizam u Hrvatskoj postane najvažnija privredna grana, ocenio je Kol.

Međutim, i pored problema austrijski hotelijeri ne žele da kapituliraju i maja ove godine udružili su se turistički menadžeri kako bi hrvatskoj vladi izneli svoje mišljenje, piše Standard.

Tako je Otmar Mihaeler, šef grupacije "Falkenštajner-Mihaeler" rekao da je prilikom izgradnje hotelskog kompleksa na ostrvu Punta skala morao da uloži deset miliona evra u infrastrukturu. Taj novac, kako je objasnio, vlasti međutim, više nisu stavile na raspolaganje za izgradnju infrastrukture. Dalje je, kako je dodao, građevinska dozvola izmenjena protiv njegovih interesa, i vlasti su mu se isprečile i prilikom prodaje 187 luksuznih apartmana.

Privredna komora Austrije ukazuje da vlada Hrvatske, niti zakonodavstvo ne predstavljaju prepreku stranim investitorima, već da je problem realizacija na lokalnom nivou, na kojem su gradonačelnici, obično, naklonjeniji svom zemljaku nego austrijskom investitoru. Austrija je, ukazuje taj list, najveći strani direktni investitor u Hrvatskoj sa ukupno 325,5 miliona evra uloženog novca u tamošnju privredu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.