Austrijanci kupuju „Magnohrom”

Izvor: Politika, 11.Maj.2012, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrijanci kupuju „Magnohrom”

U narednih pet godina treba da se uloži oko 65 miliona evra i zaposli 400 radnika

Kraljevo – Kraljevački „Magnohrom” je blizu pronalaženja novog vlasnika i ozbiljne obnove proizvodnje vatrostalnog materijala. To se može zaključiti na osnovu interesovanja i višemesečnih razgovora državne vlasti i rukovodstva ove fabrike sa nekoliko potencijalnih kupaca, a u tome se najdalje odmaklo sa predstavnicima austrijskog koncerna RHI AG. Reč je o poznatoj firmi u oblasti proizvodnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vatrostalnog materijala, koja poseduje 33 fabrike u svetu i „pokriva” dobar deo svetskog tržišta ovim proizvodima. Prema, najavama menadžera Franca Štricla RHI AG bi preuzimanjem „Magnohroma” povećao snabdevenost svojih pogona za proizvodnju vatrostalnih opeka i drugih proizvoda sirovinama iz sopstvenih izvora. Stoga su zainteresovani za preuzimanje prava na eksploataciju rudnika magnezita i dolomita, koji se nalaze na području Čačka i Zlatibora a posluju u sastavu „Magnohroma”. Zatim bi taj novi vlasnik uložio u izgradnju novog pogona i podizanje proizvodnje na sto hiljada tona, kako je Franc Štricl rekao „specifičnog vatrostalnog materijala”. On je još dodao da bi do 2015. godine RHI AG uložio oko 60 miliona evra uz prijem oko 400 radnika.

Stoga se od Vlade Srbije očekuje da za nekoliko dana raspiše novi tender za prodaju ove kraljevačke fabrike, koja je sunovrat u poslovanju doživela posle prve, neuspešne privatizacije pre četiri godine i kratkotrajnim „gazdovanjem” indijske kompanije „Global stil”. Tada su pogoni, takoreći, opustošeni, proizvodnja je ugašena a fabrika dodatno zadužena. Mnogi poverioci su ostali nenamireni a ni dugovi radnicima na ime ranije zarađenih plata nisu isplaćeni pa bivši „magnohromci” već mesecima na razne načine izražavaju proteste, što je, naravno, donelo i niz poteškoća u pronalaženju novog strateškog partnera.

Tako je novi potencijalni kupac, na neki način, i spasilac magnohromove fabrike vatrostalnih proizvoda i, kako od Đorđa Kosanovića, zastupnika državnog kapitala doznajemo, očekuje se da početna cena tog pogona bude oko 5,5 miliona evra. Pre sklapanja novog kupoprodajnog ugovora, neophodno je razrešiti nevolje oko dugova za oko 2.800 radnika koji iznose oko 500 miliona dinara. To će, kako je novinarima rekao ministar za ekonomiju i regionalni razvoj, biti rešeno tokom naredne nedelje. Zatim bi se, od prihoda prodajom fabričke imovine namirili i dugovi prema poveriocima zbog kojih je dobar deo hala i pogona „Magnohroma” pod hipotekom.

Prošle godine u „Magnohromu” je radila jedna rotaciona peć, odnosno održavala se proizvodnja na, kako bi se reklo, minimumu. Proizvedeni sinter uglavnom je isporučivan kupcima u Nemačku tako da je fabrika imala prihod od oko četiri miliona evra. No, povratak proizvodnje većeg obima sintera a posebno opeka kao i povratak ranijeg mesta na tržištu je, posle svega, dug i težak posao.

Što se tiče drugog pogona „Magnohroma”, odnosno fabrike elektrotermičkih proizvoda tamo minimalne plate zarađuje oko 130 radnika, a upravo je u toku realizacija ranije raspisanog tendera za novu privatizaciju. Sa dva kupca se vode pregovori i uskoro će, kako nam je i Kosanović potvrdio, biti okončani prodajom ili raspisivanjem novog oglasa za izbor budućeg vlasnika.

---------------------------------

Potpisan Memorandum o razumevanju

U Kraljevu je juče potpisan Memorandum o razumevanju između predstavnika Vlade Srbije, odnosno ministra za ekonomiju i regionalni razvoj Nebojše Ćirića, menadžera koncerna RHI AG Franca Štrucla i gradonačelnika Kraljeva Ljubiše Simovića. Potpisnici su ponovili načelne dogovore o prodaji kraljevačke fabrike ovom koncernu, pokretanju proizvodnje većeg kapaciteta i izmirenju dugova bivšim radnicima i novom zapošljavanju.

M. Dugalić

objavljeno: 12.05.2012.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Austrijanci kupuju Magnohrom

Izvor: Mondo, 12.Maj.2012, 13:56

Kraljevački "Magnohrom” je blizu pronalaženja novog vlasnika i ozbiljne obnove proizvodnje vatrostalnog materijala.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.