Austrija uvodi kontrolu granice sa Slovenijom, a Slovenija sa Mađarskom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Sep.2015, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrija uvodi kontrolu granice sa Slovenijom, a Slovenija sa Mađarskom

Austrija će uvesti pograničnu kontrolu na granici sa Slovenijom tokom narednih sati, saopštilo je austrijsko ministarstvo unutrašnjih poslova, a Slovenija će uvesti graničnu kontrolu na granici prema Mađarskoj, izjavio je danas slovenački premijer Miro Cerar, javila je slovenačka novinska agencija STA.

"Granična kontrola će biti uvedena za nekoliko sati", izjavio je portparol austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova i dodao da sad iz pravca Mađarske ulazi manje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izbeglica i da se očekuje da će njihova ruta sada biti izmeštena ka jugu, preneo je Rojters.

Austrija je od ponoći uvela privremenu kontrolu granice s Mađarskom, a još juče je Ministarstvo unutrašnjih poslova, najavilo da postoji mogućnost da, ukoliko bude potrebno, ta mera bude proširena i na granice sa Slovenijom, Italijom i Slovačkom u slučaju da izbeglice, koje sada ulaze u Austriju iz Mađarske, pokušaju da, u velikom broju, uđu iz drugih zemalja.

Slovenija će uvesti graničnu kontrolu prema Mađarskoj

Slovenija će uvesti graničnu kontrolu na granici prema Mađarskoj, izjavio je danas slovenački premijer Miro Cerar, javila je slovenačka novinska agencija STA.

Ranija danas Austrija je, takođe, saopštila da će uvesti pograničnu kontrolu na granici sa Slovenijom tokom narednih sati, saopštilo je austrijsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Austrija je od ponoći uvela privremenu kontrolu granice s Mađarskom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u Beču je u utorak navelo da postoji mogućnost da, ukoliko bude potrebno, ta mera bude proširena i na granice sa Slovenijom, Italijom i Slovačkom u slučaju da izbeglice, koje sada ulaze u Austriju iz Mađarske, pokušaju da, u velikom broju, uđu iz drugih zemalja.

Oko 1.000 izbeglica krenulo peške iz Austrije ka Nemačkoj

Oko 1.000 izbeglica krenulo je peške iz austrijskog grada Salcburg ka Nemačkoj, nakon što je železnički saobraćaj između te dve zemlje, na zahtev nemačkih vlasti, obustavljen u oba smera, izjavio je danas portparol Salcburga.

Dodatne provere na granici izazvale su pomeranja i odlaganja na toj pruzi od Salcburga, poslednjeg austrijskog grada na putu za Nemačku za mnoge od hiljada izbeglica koji su preko jugoistočne Evrope pohrlili poslednjih sedmica u Evropu, prenosi Rojters.

Oko 2.000 tražilaca azila okupilo se na stanici u Salcburgu, a većina njih je noć provela u svojim kampovima na obližnjem parkingu uzaludno čekajući voz za Nemačku, prenosi Rojters.

"Sada kada su izbeglice shvatile da vozovi ne idu, nastavili su put peške", rekao je guverner provincije Salcburg Vilfrid Haslojer i dodao da će stanica u tom gradu uskoro biti zatvorena.

Predstavnica OeBB je rekla da detalji razloga za obustavljanje železničkog saobraćaja na toj deonici za sada nisu dostupni.

Slovenija vratila Mađarskoj uhapšene Avganistance i Irance

Grupa u kojoj je 21 državljanin Avganistana i Irana, koje je slovenačka policija uhapsila na prelazu "Šentilj" na granici sa Austrijom, predati su danas Mađarskoj, javila je STA.

Ova predaja usledila je posle jučerašnjeg odbijanja mađarskih vlasti da prihvate 14 Sirijaca koji su prošle sedmice ilegalno ušli u Sloveniju, tvrdeći da nema dokaza da su došli iz Mađarske, navodi slovenačka novinska agencija.

"Vratili smo ih na osnovu dokaza da su došli iz Mađarske i Mađari su ih prihvatili bez problema", rekao je predstavnik mariborske policije Boris Ramot.

Predaja je obavljena na prelazu Dolga Vas na slovenačko-mađarskoj granici, u skladu sa Zakonom o strancima i odgovarajućim sporazumom sa Mađarskom.

Migranti se, navodi slovenačka agencija, nisu opirali predaji.

"Rekli su da se osećaju dobro u Sloveniji, kao i da se nisu osećali loše u Mađarskoj, ali da žele da idu u Nemačku", rekao je Ramot.

Grupa je otkrivena u subotu u kombiju jednog 43-godišnjeg Rumuna na putu blizu Šentilja.

Policija je pronašla dokaze da su ih procesuirale mađarske, srpske, makedonske i grčke vlasti.

Nijedan od migranata nije tražio azil u Sloveniji, tako da su bili smešteni u prihvatnom migrantskom centru u Postojni.

Grupa Iranaca uglavnom se sastoji od porodica, među kojima je i jedna četvorogodišnja devojčica.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Slovenci se spremaju za navalu migranata

Izvor: Mondo, 16.Sep.2015

Austrija će uvesti pograničnu kontrolu na granici sa Slovenijom tokom narednih sati, a i Slovenija će uvesti privremene pogranične kontrole na svojoj granici sa Mađarskom zbog krize sa migrantima...Foto: AP/ Matthias Sćrader.. Slovenija, koja se graniči sa Austrijom, Italijom i Hrvatskom priprema...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.