Atentatom do velikog posla

Izvor: Politika, 22.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Atentatom do velikog posla

Kakve se sve igre igraju oko dobijanja prava na koncesije za drugog operatera mobilne telefonije na Kosovu između Kosovara i Slovenaca

Od našeg stalnog dopisnika
Ljubljana, 21. aprila – Da li je Beriša morao "Telekomu Slovenija" da prebrzo da koncesiju na Kosovu? To je dilema koja muči analitičare koji istražuju pozadinu "nedavnog, već drugog pokušaja atentata na kosovskog regulatora telekomunikacija Antona Berišu". Proizlazi da akteri agresivnog prodora slovenačkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poslova na Kosovo smatraju da su izvršioci ovog čina (na auto je ispaljena minobacačka mina) imali zadatak da ućutkaju Berišu i tako "prikriju suštinu priče o dodeli koncesije drugom operateru mobilne telefonije na Kosovu" koja je pripala uglednim slovenačkim preduzećima u državnom vlasništvu – "Telekomu" (sa firmom-ćerkom "Ipko.net" u Prištini) i "Mobitelu".

Da podsetimo, na februara zaključenom (drugom po redu) međunarodnom konkursu koncesiju je dobio konzorcijum više stranih firmi na čelu sa "Kosmocelom" Ekrema Luke, jednog od najbogatijih ljudi na Kosovu. Ali Luka, prema službenoj verziji – ne uspeva da skupi 81 milion evra (kako bi platio cenu koju je ponudio) pa na njegovo mesto uskaču drugoplasirani – pomenuti trio slovenačkih preduzeća. Ne oklevaju da odmah uplate 75 miliona evra vladi u Prištini kako bi obezbedile posao koji je jednom već propao kada je Unmik pre tri godine poništio prvi konkurs (na kome je pobedio "Mobitel Slovenija") zbog – korupcije.

Trećeplasirani "Mobilkom Austrija" posumnjao je da su u pitanju prljave rabote sklopljene između nekadašnjih ortaka iz Ljubljane i Prištine (tajkun Luka je bio partner slovenačkom "Mobitelu" na poništenom konkursu 2004), stoga poziva slovenačke firme da sačekaju kraj sudskog procesa u vezi sa žalbom podnesenom organima Kosova. Slovenačka preduzeća oglušuju se o poziv i šef "Telekoma" 6. marta putuje iz Ljubljane u Prištinu kako bi u društvu Agima Čekua i Antona Beriše potpisao ugovor od koga očekuje da je dobio tržište veličine još jedne Slovenije.

Od svečanosti potpisivanja prošlo je gotovo dva meseca i "Telekom Slovenije" već postavlja novu mrežu iako afera ni izdaleka nije okončana, saznaje "Politika".

"Beriša je zbog pritisaka moćnika iz kosovske vlade, kojima je pobeda Slovenaca bila u jakom interesu, morao da požuri s odbacivanjem pobede prvoplasiranog (Lukin 'Kosmocel' & strane kompanije), čime je prepustio biznis 'Telekomu Slovenije'," piše ljubljanski "Dnevnik". Da je izbacivanje iz igre pobedničkog "Kosmocela" obavljeno na brzinu, dokazuje dokument koji je u međuvremenu iz Prištine procureo do Ljubljane. Papir otkriva da je pet preduzeća sa kojima je Luka bio u dogovoru – među njima "Capital Management" iz Londona, italijanska "Eutelija" i kosovska "Kujtesa", bilo spremno da odmah posle objavljivanja rezultata uplati traženi novac za koncesiju drugog mobilnog operatera. Te firme su u roku – još 15. februara, kosovskoj agenciji za telekomunikacije (TRA) na čijem je čelu Beriša, poslale upit mogu li da uplate 81 miliona evra preko londonske "Barkliz banke". Pare bi legle do 21. februara, kako je bilo dogovoreno 14. februara na sastanku kome je prisustvovao i direktor pravnog odeljenja TRA Patrit Derguti, koji se s planom složio.

TRA, međutim, 20. februara naprasno poništava "Kosmocelovu" pobedu jer, navodno, nema novac da uplati potraživanja u roku. Tu na scenu uskače "Telekom Slovenija".

Saznajemo da je baš rok u kome je trebalo platiti koncesiju argument kojim dva člana nekadašnjeg konzorcijuma Ekrema Luke – italijanska "Eutelija" i "Capital Management" – na sudu obaraju posao koji su u međuvremenu prigrlile slovenačke firme. Ispostavilo se da su preduzeća iz "Lukinog tima" potvrdu TRA o izboru primila tek 8. februara, pa bi rok za uplatu istekao 22. februara, što na celu operaciju sa slovenačkim kompanijama ne samo da baca novo svetlo, nego sve poteze TRA predstavlja kao – nezakonite. Da je spor na sudu u toku, potvrdio je Arber Arifi, direktor operatera Interneta "Kujtesa".

Luka, koji je u početku koordinisao interese "Kosmocela" sa ortacima iz Italije i Engleske sve dok oni nisu preko njegovih kombinacija sa slovenačkim firmama shvatili da on sedi na dve stolice, posle čega mu otkazuju saradnju – nije srećan ovakvim razvojem događaja. Demantuje da je iko ikome davao potvrde iz kojih bi proizlazilo da su "Eutelija" i "Capital Management" imali potreban novac i nameravali da plate koncesiju šest miliona evra više nego što su platila slovenačka preduzeća. "Nepostojeći papiri" su u međuvremenu isplivali u Ljubljani, a Beriša jedva izbegao drugu sačekušu na Kosovu.

Svetlana Vasović-Mekina

[objavljeno: 22.04.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.