Arsić: Država treba selektivno da pomogne ugroženim preduzećima i sektorima

Izvor: Beta, 07.Jul.2020, 12:06

Arsić: Država treba selektivno da pomogne ugroženim preduzećima i sektorima

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić rekao je da država u drugoj polovini godine treba selektivno da pomogne sektore i preduzeća kojima su zbog pandemije znatno opali prihodi u odnosu na isti period 2019. godine."Pomoć bi trebalo usmeriti na sektore koji su naročito snažno pogodjeni krizom, kao što su hotelijerstvo i aviosaobraćaj, ali i na preduzeća u drugim delatnostima čiji prihodi su opali 20-30 odsto ili više u odnosu na isti period prethodne godine", rekao je danas Arsić za Betu.Dodao je da je pomoć moguća preko produženja roka za odlaganje kredita i poreza za te sektore i preduzeća do kraja godine, dok dalja isplata minimalca nije svrsihodna ni fiskalno održiva.Prostor za dodatnu pomoć privredi, kako je rekao, nije veliki jer je država u prethodnom delu godine primenila vrlo izdašan program državne pomoći čiji je rezultat deficit od preko 2,5 milijardi evra u prvoj polovini godine.Pomoć privredi u prethodnom delu 2020. godine je, prema njegovim rečima, bila neselektivna jer su je dobili i oni sektori privrede i preduzeća koji nisu pogodjeni krizom, a to je imalo za posledicu da su rashodi države bili veći nego što je to ekonomski opravdano."Najveće rasipanje javnih sredstava ostvareno je isplatom 100 evra svim punoletnim ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Savić: Država ne treba dodatno da pomaže privredu

Izvor: Danas, 08.Jul.2020, 10:53

Država ne treba dodatno da pomaže ni najugroženiji deo privrede novim paketom pomoći da bi ublažila posledice pandemije virusa COVID-19 jer nema zlatni ćup, već bi taj novac morala nekome da uzme, da bi dala drugome, rekao je danas profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.