Armija nezaposlenih: I sa našminkanim podacima, komšije imaju višak radne snage

Izvor: B92, 04.Okt.2019, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Armija nezaposlenih: I sa "našminkanim" podacima, komšije imaju višak radne snage

Skoplje -- U Severenoj Makedoniji je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, 168.018 nezaposlenih.

Međutim, prema podacima Agencije za zapošljavanje ima ih188.506, dok je realan broj ljudi bez posla 246.718, piše list Slobodni pečat.

Broj nezaposlenih koji imaju zdravstveno osiguranje je mnogo veći od broja nezaposlenih koji su registrovani u Agenciji za zapošljavanje u toj zemlji, te se upravo zbog toga pojavljuju i različiti podaci, navodi Slobodni pečat.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Nezapošljena lica ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu po članu 5 stav 1 tačka 15 od Zakona za zdravstveno osiguranje i njihov broj u ovom trenutku je 247.718", odgovorili su iz makedonskog Fonda za zdravlje.

Razlika u brojevima se pojavljuje na osnovu Zakona o zdrastvenom osiguranju iz aprila 2015. godine, koji omogućava da se pravo na zdravstveno osiguranje ostvaruje bez potvrde o nezaposlenosti iz Agencije za zapošljavanje.

"Za prijavljivanje za zdravstveno osiguranje kao nezaposleno lice građani se prijavljuju direktno u lokalnim službama fonda", objasnili su iz Fonda za zdravstveno osiguranje.

Da li će građanin Severne Makedonije koji radi honorarno dobiti besplatno zdravstveno osiguranje ili će plaćati određeni iznos zavisi od visine prihoda koje ostvaruje.

Međutim, oni su svi zajedno deo broa od 246.718 nezaposlenih koji ostvaruju zdravstveno osiguranje po osnovu nezaposlenosti.

Oficijelni statistički podaci u Severnoj Makedoniji navode da ima 168.180 nezaposlenih, dok je stopa nezaposlenih 17,5 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.