Arkadij Černecki: Prezentacija Rusije za EKSPO bila najbolja

Izvor: Vostok.rs, 14.Jun.2013, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arkadij Černecki: Prezentacija Rusije za EKSPO bila najbolja

14.06.2013. -

Rusija je predstavila svoju prijavu za EKSPO 2020. O prezentaciji je za «Glas Rusije» govorio predsednik Nadzornog odbora Komiteta za prijave «Ekspo 2020» Arkadij Černecki. Broj kandidata za organizaciju Svetske izložbe EKSPO 2020 se smanjio na četiri. Ispao je Tajland: komisija je ocenila da vlada ove zemlje ne daje neophodne garancije za uspešnu organizaciju izložbe u tajlandskom gradu Ajutaji.

Za organizaciju izložbe se i dalje bore Jekaterinburg iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Rusije, Dubai iz UAE, Sao Paolo iz Brazila i Izmir iz Turske. Potpredsednik vlade RF Arkadij Dvorkovič je na pres konferenciji u Parizu rekao da je prezentacija prijave Jekaterinburga za EKSPO 2020 obuhvatila detaljan plan događaja, postalo je jasno kako će izgledati paviljoni, kako će biti organizovan EKSPO park. Bila je pojačana i politička podrška prijave u kojoj je učestvovao predsednik Rusije. Detaljno se radi na glavnoj temi «Globalni razum». Za nekoliko nedelja će se u Jekaterinburgu održati simpozijum na temu prijave i na njemu će učestvovati Dmitrij Medvedev.

Glasanje za izbor grada domaćina EKSPO 2020 će se održati u Parizu u novembru 2013.

O tome kako je prošla prezentacija ruske prijave u intervjuu za «Glas Rusije» je ispričao predsednik Nadzornog odbora Komiteta za prijave «Ekspo 2020» Arkadij Černecki.

Kako je izgledala naša prezentacija? Čime ste pokušali da privučete žiri?

- Bojim se da ne ispadnem neskroman, ali moje kolege i ja imamo utisak da je prezentacija Rusije ovaj put bila najbolja od sve četiri, koje su predstavljene Međunarodnom birou izložbe. Čime smo hteli da privučemo članove Međunarodnog biroa izložbe? Radi se o nekoliko tema koje su konstantno prisutne na poslednjim prezentacijama. To je naša glavna tema «Globalni razum». To je rad naših studenata u mnogim zemljama u razvoju kuda oni nose nove ideje, nove tehnologije, obezbeđuju komunikaciju među raznim delovima sveta, govore o Jekaterinburgu. Prošli put, kada je pokazan prvi deo ovog programa, on je izazvao veliki interes. Ovaj put smo pokazali nekoliko spotova i poruka o Jekaterinburgu, o njegovim mogućnostima, o lepotama uralskog kraja, o lepotama Rusije. Verovatno, su dva glavna momenta na prezentaciji bili: direktno obraćanje predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina o neophodnosti organizacije izložbe EKSPO 2020 u Rusiji i u Jekaterinburgu. On je rekao da Rusija od 1851. godine učestvuje na ovim izložbama, ali da nikada nije bila domaćin ni jedne izložbe, kao i da je došlo vreme da se ta nepravda ispravi. A, drugi momenat, koji je izazvao vrlo burnu reakciju kod svih na prezentaciji, je bio kada su se iz orbite javili naši kosmonauti i govorili o Jekaterinburgu i mogućnostima koje pruža naša zemlja. Naravno, da te mogućnosti, koje mi imamo nema ni jedna zemlja koja se kandidovala za domaćina izložbe.

Čak i kosmonauti pozivaju sve u Jekaterinburg. Istovremeno, potpredsednik vlade Rusije Arkadij Dvorkovič je izjavio da je ispadanje Tajlanda iz dalje borbe samo pojačalo konkurenciju među ostalim kandidatima. Recite, da li postoji šansa da Rusija pobedi? Šta Vi mislite?

- Ako se uporedi početak kampanje, kada smo tek krenuli u borbu, i sadašnje stanje, smatram da su naše šanse postale mnogo veće. Imamo jako ozbiljne konkurente. I Dubai, i San Paolo su među najvećim gradovima sveta. Izmir, kome ovo nije prvo takmičenje, jer je izgubio u borbi za domaćina EKSPO 2015. Ali, se sa neviđenim žarom uključio u borbu za 2020. godinu. Oni imaju neko iskustvo, uspostavljene veze. I zbog svega toga on je prilično velika opasnost i konkurencija. Ali, bez obzira na sve to, mi imamo svoje argumente. Inspekcijska komisija je utvrdila vrlo visok stepen spremnosti i samog grada, kao i države. To je jako važno, i zbog toga Tajland nije ušao u drugi krug. Upravo zbog toga što država nije dala potrebne garancije da ovakav događaj od svetske važnosti ima podršku države. Zato je Ajutaja otpala. Mi smo dobili visoke ocene od inspekcijske komisije. Kako na regionalnom, tako i na nivou vlade. Sve potrebne garancije su date. Zato je danas Jekaterinburg apsolutno ravnopravan u borbi sa konkurentima i mi smatramo da možemo pobediti.

Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.