Argentina dogovorila restrukturu duga od 65 milijardi $

Izvor: B92, 04.Avg.2020, 17:55

Argentina dogovorila restrukturu duga od 65 milijardi $

Buenos Ajres -- Argentinska vlada postigla je sporazum sa kreditorima o restrukturi državnog duga od 65 milijardi dolara, nakon nekoliko meseci zastoja u pregovorima.

Argentinske evroobveznice su ojačale za tri centa nakon objave ove vesti, povećavši dobitke sa prethodne trgovinske sesije koji su ostvareni u iščekivanju postizanja ovog sporazuma, javlja CNBC.

Tri grupe poverilaca (ad hok grupa držalaca argentinskih obveznica, Berzanska grupa držalaca obveznica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i argentinski Bord kreditora) sad će pomoći Argentini da restrukturira svoj dug i ponuditi joj značajne olakšice.

Razgovori su zapali u ćorsokak u junu kada je Buenos Ajres saopštio da ne može da se obaveže da ispuni uslove koje nude kreditori.

Treća po veličini ekonomija Latinske Amerike već mesecima kasni u plaćanju obaveza poveriocima po osnovu prodatih obveznica u vrednosti od više milijardi dolara, zbog žestokog udara koji trpi njena ekonomija od pandemije koronavirusa.

Ova zemlja s populacijom od 45 miliona našla se u finansijskim teškoćama i pre izbijanja epidemije kovida 19, sa rastom siromaštva i nezaposlenosti, kao i s visokim kamatnim stopama usled dvogodišnje recesije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.