Izvor: B92, 02.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arbitrazna komisija za imovinske zahteve iz SRJ i Hrvatske

Beograd -- Probleme resavanja imovinskih zahteva pravnih i fizickih lica iz Hrvatske i Jugoslavije bice posao arbitrazne komisije ciji je rad regulisan sporazumom o saradnji koji su prosle nedelje u Zagrebu potpisali predstavnici privrednih komora Jugoslavije i Hrvatske. Kako je novinarima rekao predsednik spoljnotrgovinske arbitraze Privredne komore Jugoslavije Dobrosav Mitrovic, potpisani sporazum omogucice razmenu informacija privrednih subjekata dve zemlje. On je naveo da u sporazumu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postoji klauzula koja predvidja da je za resavanje imovinskog spora nadlezna ona arbitraza u kojoj je sediste tuzenog. "Mi unapred ne znamo koja ce arbitraza biti nadlezna, ali ako dodje do spora, onda ce se tuzilac iz jedne zemlje obratiti arbitrazi u drugoj zemlji gde se nalazi tuzeni. Time nismo unapred odredili da li ce biti nadlezna arbitraza u Zagrebu ili Beogradu. Imamo liste, imamo arbitre, nadamo se da ce to funkcionisati, kao sto ce i privreda i privredni odnosi profunkcionisati", rekao je on.

Potpredsednik Privredne komore Jugoslavije Pavle Pasalic izjavio je da potpisivanjem Sporazuma o saradnji u resavanju imovinskih zahteva, Hrvatska i Jugoslavija zele da podstaknu privrednike da sami pronalaze nacine resenja svojih imovinsko pravnih zahteva. Pasalic je naveo da trenutno ne postoji evidencija imovine jugoslovenskih privrednika u Hrvatskoj niti procena vrednosti kapitala. "Otvoricemo, pre ,svega jedan informacioni punkt gde ce svi nasi privrednici moci da dodju i da daju i traze informacije. Dogovorili smo da bukvalno na dnevnoj bazi sa Hrvatskom razmenjujemo zahteve njihovih i nasih subjekata, i da sluzimo kao nekakav posrednicki, ili mehanizam koji ce im omoguciti da sednu i da identifikuju i jedni i drugi da poseduju nekakvu imovinu, i da onda traze neko resenje", rekao je Pasalic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.