Arapi u inat Rusima, bore se za Kinu

Izvor: B92, 07.Avg.2016, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arapi u inat Rusima, bore se za Kinu

Saudijska Arabija koja je konkurent Rusiji, Iraku i Iranu na azijskom naftnom tržištu smanjila je cene nafte kako bi sačuvala svoj udeo na ovom velikom tržištu.

Prošle nedelje Saudijci su spustili cene za azijske klijente od 0,70 do 1,30 dolara za barel u zavisnsti od vrste nafte, piše Vol strit džornal.

Na ovaj način, cena za sirovu naftu u svetu pala je ispod 42 dolara za barel.

Odluci da se smanje cene je prethodila negativna dinamika za Saudijsku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Arabiju u očuvanju svog udela azijskog tržišta.

Irak je pretekao Saudijce u prodaji nafte Indiji, a u Kini Rijad gubi svoje pozicije u poređenju sa ruskim izvozom.

Osim toga, Saudijska Arabija se suočava sa pritiskom od strane Irana, kome su ukinute sankcije koje su ranije ometale isporuke nafte na svetska tržišta.

Snižavanje cene saudijske nafte se ne objašnjava samo konkurencijom, već i željom da se stimuliše potražnja na kineskom tržištu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.