Aranžman sa MMF-om se u potpunosti sprovodi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2010, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aranžman sa MMF-om se u potpunosti sprovodi

BEOGRAD - Na današnjem sastanku premijera Srbije Mirka Cvetkovića sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) potvrđeno da se svi elementi kreditnog aranžmana sa tom finansijskom institucijom u potpunosti sprovode, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Predstavnici MMF-a su konstatovali da su u Srbiji u 2009. godini merama vlade ublažene negativne posledice ekonomske krize i da je naša zemlja prošlu godinu završila sa boljim makroekonomskim pokazateljima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nego zemlje istočne Evrope.

Premijer Cvetković i ministarka finansija Diana Dragutinović razgovarali su sa Misijom MMF-a, koju predvodi Albert Jeger, o realizaciji kreditnog stend - baj aranžmana koji naša zemlja ima sa ovom finansijskom institucijom.

U naredne dve nedelje sa misijom MMF-a će se, u okviru treće revizije aranžmana, razgovarati o daljem sprovođenju dogovorenih strukturnih mera, navedeno je u saopštenju.

Đelić: Spremni za ispunjenje obaveza

Dan uoči dolaska Misije MMF-a u Beograd, vicepremijer Đelić izjavio je da će tokom razgovora s Vlada Srbije pokazati da je spremna da ispuni sve obaveze preuzete tokom poslednjih razgovora sa tom međunarodnom finansijskom institucijom, naročito po pitanju penzija.

On je istakao da će pored penzija centralna tema razgovora sa MMF-om biti sprovođenje mera racionalizacije koje je Vlada Srbije odlučila da sprovede tokom poslednje posete misije Fonda.

Đelić je ocenio da će predstojeći razgovori biti "dosta teški", ali i da će kao i uvek do sada biti završeni na pravi način.

Jelašić umereni optimista

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić izjavio je danas da je umereni optimista da će Srbija i ovoga puta uspešno završiti pregovore sa MMF-om, ističući da je pred svake pregovore sa tom finansijskom institucijom u poslednjih devet godina bilo stvari koje je vlada preuzela da uradi, ali ipak to nije učinila.

Jelašić je u izjavi novinarima u NBS istakao da će glavne teme treće revizije kreditnog aranžmana sa MMF-om biti smanjenje izdataka za plate i penzije u budžetu, smanjenje javne potrošnje, poboljšanje investicione klime i monetarna politika.

On je podsetio da se ne radi samo o reviziji aranžmana već i o sagledavanju šire makroekonomske situacije u Srbiji i preneo da je ono što bi, prema sugestijama MMF-a, Srbija trebalo da uradi - više investicija i manje potrošnje, veća proizvodnja razmenjivih dobara i veći izvoz, zatim veći udeo dinara, a manje evra, u finansijskim transakcijama.

Jelašić je ukazao da Srbija ostaje pri stavu da treću tranšu kredita od MMF-a u iznosu od 350 miliona evra povuče u maju ove godine, ukoliko ova revizija aranžmana bude uspešno završena.

Guverner je napomenuo da će time Srbija dostići 300 odsto kvote u MMF-u posle čega se na sredstva te finansijske institucije plaća veća kamata. tako da bi trebalo uraditi sve da posle toga ne bude dodatnog povlačenja.

Širi godišnji pregled stanja srpske ekonomije

Ekonomski savetnik srpskog premijera Jurij Bajec smatra da će se u naredne dve nedelje i Misijiom MMF-a najviše raspravljati o reformi penzijskog sistema i ključnom pitanju da li je Srbija pripremila rešenja koja dugoročno omogućavaju da izdvajanje iz budžeta za punjenje penzijskog fonda bude manje.

"Još se radi na konačnim rešenjima, ali je izvesno da smo blizu promena koje će doneti poboljšanja. Neka će se osetiti odmah, a neka u dužem roku", rekao je Bajec.

Stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Bogdan Lisovolik prošle nedelje izjavio je Tanjugu da je još rano reći da li se Vlada Srbije pridržava svih odredbi sporazuma sa MMF-om, ističući da će procena rezultata programa biti ključni zadatak same Misije Fonda.

"Nadamo se da će treća revizija moći da bude uspešno dovršena", rekao je Lisovolik i podsetio da će Misija MMF-a, tokom razgovora o trećoj reviziji stend-baj aranžmana, sprovesti širi godišnji pregled stanja srpske ekonomije, što su u stvari redovne konsultacije na osnovu člana 4. Statuta MMF-a sa predstavnicima srpske vlade.

MMF je 15. maja 2009. godine Srbiji odobrio kredit od 2,9 milijardi evra za jačanje deviznih rezervi i do sada su povučene dve tranše tog kredita u ukupnoj vrednosti od 1,12 milijarde evra.

Povlačenje treće tranše kredita od 350 miliona evra zavisiće od novog izveštaja Misije MMF-a, a NBS planira da se ta tranša povuče u maju ove godine.

Srbija se sporazumom sa MMF-om obavezala da će smanjiti izdatke za isplate zarada budžetskih korisnika, odnosno da će te plate, kao i penzije, biti zamrznute u 2010. godini.

Sporazum predviđa i otpuštanje viška zaposlenih u državnoj administraciji i usvajanje novog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Reforma penzionog sistema

Vlada Srbije u naredne dve sedmice treba da za vreme razgovora sa MMF-om razmatra i reformu penzionog sistema koja znači jasniju perspektivu te oblasti i manja izdvajanja iz budžeta za popunu penzijskog fonda. Finalna verzija Zakona očekuje se krajem februara.

Pripremila novinarka Radio Novog Sada Tatjana Jovanović.

Krkobabić za usklađivanje penzija

Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić insistiraće tokom razgovora sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) da se penzije ubuduće usklađuju i s rastom zarada, a ne samo sa troškovima života.

Predsednik Upravnog odbora Fonda PIO i poslanik PUPS u Skupštini Srbije Đuro Perić naveo je da će se Krkobabić tom prilikom pozivati na potpisani koalicioni dogovor o formiranju aktuelne Vade.

Perić je za Politiku rekao da očekuje da će pregovori s MMF biti teški, ali da se od tog zahteva neće odustati, bez obzira što se Misija ne slaže s tim.

Misija sugersiše da se penzije usklađuju samo s rastom troškova života i to tek pošto BDP poraste četiri odsto.

Na konstataciju da će u tom slučaju biti teško da se udeo penzija u BDP sa sadašnjih 13 odsto svede na 10 odsto, Perić je rekao da ima više opcija usklađivanja penzija s rastom zarada i da će sve one biti predočene MMF.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada Srbije: Sporazum sa MMF-om se u potpunosti sprovodi

Izvor: EMportal, 09.Feb.2010

Na sastanku premijera Srbije Mirka Cvetkovića i ministarke finansija Diana Dragutinović sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) danas je potvrđeno da sa sprovode svi elementi sporazuma sa tom međunarodnom finansijskom institucijom, saopštila je Vlada Srbije.

Nastavak na EMportal...

Aranžman sa MMF-om se u potpunosti sprovodi

Izvor: Kurir, 09.Feb.2010

BEOGRAD, 9. februara (Tanjug) - Na današnjem sastanku premijera Srbije Mirka Cvetkovića sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) potvrđeno da se svi elementi kreditnog aranžmana sa tom finansijskom institucijom u potpunosti sprovode, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima....

Nastavak na Kurir...

Sporazum se u potpunosti sprovodi

Izvor: Glas javnosti, 10.Feb.2010, 07:01

BEOGRAD - Na sastanku premijera Srbije Mirka Cvetkovića i ministarke finansija Diane Dragutinović sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda potvrđeno je da sa sprovode svi elementi sporazuma sa tom međunarodnom finansijskom institucijom, saopšteno je iz Vlade Srbije...- Predstavnici MMF-a su konstatovali...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.