Izvor: B92, 18.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apoteke, lekovi i inspektori

Beograd -- Samo osam inspektora za lekove u Ministarstvu zdravlja kontroliše oko 3.500 privatnih i državnih apoteka u Srbiji.

To znači da jedan inspektor treba da pregleda više od 400 apoteka, pa se često dešava da se prodaju neregistrovani lekovi. U apotekama širom Srbije dešava se da za prodate lekove ne izdaju fiskalni račun, a često ih prodaju i farmaceutski tehničari, koji za to nisu ovlašćeni.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da se za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sada broj inspektora koji kontrolišu apoteke neće povećavati: "Nije rešenje u 100.000 inspektora, nego u uređivanju sistelma. Nikad više inspekcija nije radila."

U apotekama sada ima mnogo više registrovanih lekova zato što je proširena pozitivna lista lekova ,koji se izdaju na recept. Ipak, u Ministarstvu zdravlja kažu da se na listi nalaze i neregistrovani lekovi, koji nemaju dozvolu za promet, a neophodni su u dijagnostici i terapiji. "Od ukupno 700 lekova, ima ih 77. Bez tih 77 Srbija ne bi smela i ne sme da bude. Bez tih drugih, koje ponekad požele doktori, može i treba da bude. Da li postoji šverc, siva zona i donošenje lekova ilegalno preko granice i njihova nelegalna prodaja? Pa, naravno da postoji", kaže ministar zdravlja.

Na osnovu prekršajnih prijava zabranjen je rad više apoteka u Srbiji jer nisu imale dozvole za rad ili su kršile propise poslovanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.