Apel predsednice: Neće imati ko da nas hrani

Izvor: B92, 16.Nov.2017, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apel predsednice: Neće imati ko da nas hrani

Zagreb -- Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je povodom poslednjih Kritika upućenih vladi da nije da Hrvatska ne napreduje koliko je drugi prestižu.

“Očito je da koriste snažnije reforme i bolje prakse. I mislim da se treba ugledati u to iskustvo i da treba nastaviti dalje raditi", kazala je ona.

U pogledu ocene o "vanrednom stanju" kad je reč o demografskoj slici Hrvatske, kazala je da je tu ocenu tokom godine izrekla već tri puta te da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iznela podatke koje niko od stručnjaka nije doveo u pitanje.

"Oni stoje. Ja sam naglasila da niko nije dogovoran za zatečeno stanje, ali smo svi odgovorni za stanje koje ostavimo na kraju mandata. I zbog toga držim da nema vremena za čekanje, već da jednostavno moramo početi snažnije raditi na tim reformama kojima treba dati pravi sadržaj i smisao", dodala je.

Novinari su je pitali i je li razgovarala s premijerom Andrejom Plenkovićem nakon što je nedavno kazala da razmišlja o tome da predloži sazivanje zajedničke sednice vlade na temu problema demografije, kao i sednice Veća za nacionalnu sigurnost na temu stanja u koncernu Agrokor. Predsednica smatra da je vrlo bitno da se oba pitanja rasprave.

"Ako ostanemo bez radne snage, neće imati ko da nas hrani, neće biti ljudi koji će moći proizvoditi taj dohodak koji je neophodan i za socijalna davanja i za sve ostalo", rekla je Kolinda.

Smatra da su mere (izmene Zakona o dodatku za decu, povećanje broja vrtića) koje je predstavila ministarka Nada Murganić "dobar početak", ali kaže da postoji još širok raspon mera.

"Naravno, ne mogu se mere doneti preko noći, one su i dugoročni program, ali svakako trebamo požuriti rad na tome. I mislim da je upravo proširenje te rasprave - ne samo na članove Veća (za demografsku revitalizaciju) pri vladi, već uopšte na demografe, mlade, preduzetnike, zato što demografija zavisi o nizu činilaca - u interesu svakoga i da zaista o tome moramo puno detaljnije razgovarati i podeliti iskustva", kazala je.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.