Antimonopolska komisija tužila Western union zbog monopola

Izvor: Blic, 30.Maj.2010, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antimonopolska komisija tužila "Western union" zbog monopola

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je kod nadležnog suda u Beogradu prekršajni postupak protiv dva predstavnika kompanije "Western union" iz Srbije zbog monopola na brzi transfer novca, saopštio je danas Srpski svetski Kongres dijaspore, pozivajući se na odgovor koji je ta organizacija dobila od antimonopolske komisije. Dijaspora pošalje u Srbiju oko 5,5 milijardi dolara godišnje

Prekršajnom sudu podnet je zahtev za pokretanja prekršajnog postupka protiv firmi "Eki >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << transfers" i "Tenfore", predstavnika "Western uniona" za Srbiju.

Te firme su pokrenule spor protiv rešenja Komisije pred Upravnim sudom tako da su i ti predmeti u toku, navedeno je u dopisu koji je predsednica antimonopolske komisije Dijana Marković Bajalović dostavila Srpskom svetskom Kongresu.

Predsednik Srpskog svetskog Kongresa dijaspore Zoran Jovičić, pozivajući se na Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja, zatražio je nedavno zvanične podatke o statusu predmeta, odnosno rešenja kojim je Komisija za zaštitu konkurencije 12. januara ove godine utvrdila da su dva predstavnika "Western uniona" za Srbiju zloupotrebila položaj na tržištu.

Utvrđeno je postojanje kolektivnog dominantnog položaja koji imaju zastupnici "Western uniona", "Eki transfers" d.o.o. Beograd, "Tenfore" d.o.o. Beograd, "Sosijete ženeral banka Srbija" i Banka "Poštanska štedionica" ad Beograd.

"Dva od četiri navedena predstavnika, 'Eki Transfers' i 'Tenfore' zloupotrebila su dominantan položaj po članu 18. Zakona o zaštiti konkurencije", navedeno je u dopisu Marković Bajalović, uz napomenu da su zastupnici "Western uniona" postupili po nalogu Komisije i uklonili odredbe o lojalnosti i ekskluzivnosti iz ugovora koji su potpisali sa 24 srpske banke.

"Srpska dijaspora je više nego zadovoljna profesionalnošću koju je pokazala Komisija i predsednica Marković Bajalović", rekao je Jovičić.

Na "Prvom skupu o novčanim doznakama iz inostranstva", koji je u organizaciji Ministarstva za dijasporu održan 28. aprila u Beogradu, "nije prisustvovao nijedan predstavnik dijaspore, jer niko nije ni bio pozvan", rekao je Jovičić.

Srpski svetski kongres dijaspore je zbog toga uputio apel da Srbi privremeno obustave brzi transfer novca preko kompanije "Western uniona" čije su provizije sa skrivenim troškovima, kako je tad navedeno, među najvećima na svetu.

Komisija za zaštitu konkurencije se bavila mnogim primerima monopola na tržištu Srbije, ali je slučaj "Western uniona" prvi koji će dobiti i sudski epilog.

Kazne za narušavanje slobode tržišta su drakonske i one se kreću i do 10 odsto vrednosti godišnjeg prometa što za velike kompanije u Srbiji, kako je nedavno rekao ministar trgovine Slobodan Milosavljević "može da bude i nekoliko miliona evra".

Srpska dijaspora inače pošalje u Srbiju oko 5,5 milijardi dolara godišnje, ali zbog visokih provizija legalnim putem stigne tek 60 odsto od te sume, dok ostatak unesu rođaci, komšije ili vozači autobusa, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.