Antić obećao - nema stečaja za Resavicu

Izvor: Akter, 11.Feb.2016, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antić obećao - nema stečaja za Resavicu

Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja (JP PEU) Resavica neće otići u stečaj i nastaviće normalan rad i posle 31. maja

To je, kako tvrde iz sindikata Resavice, obećao ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić danas u razgovoru sa sindikalcima i rukovodstvom rudnika u Beogradu.

"Prenoseći stav Vlade Srbije, Antić nam je rekao da nema govora o stečaju JP PEU Resavice i da će preduzeće nastaviti sa normalnim radom i posle 31. maja", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << za Tanjug savetnik u Sindikatu radnika JP PEU Goran Nikolić, posle sastanka.

Prema njegovim rečima, u razgovoru je zaključeno da do 31. maja, uz pomoć Ministarstva, mora da se reši problem nasleđenih dugova prema državi, radnicima i poveriocima, kako bi se omogućilo normalno funkcionisanje preduzeća i izbegla blokada računa.

Nikolić je dodao da je na sastanku rečeno da Elektroprivreda Srbije "sutra usvaja plan poslovanja, koga će hitno usvojiti i Vlada posle praznika, i da će početak isporuke uglja termoelektranama krenutu najkasnije iduće sedmice".

"U sredu, 17. februara, zakazan je sastanak u Agenciji za privatizaciju povodom  reorganizacije preduzeća, a dan kasnije sastanak sa ministrima Antićem, ministrom privrede Željkom Sertićem, finansija Dušanom Vujovićem i ministom za rad i socijalna pitanja Aleksandrom Vulinom, u vezi sa ostalim zahtevima štrajkača", rekao je sagovornik Tanjuga.

Predloženo je da se protest rudara svih devet rudnika u Senjskom rudniku, zakazan za 19. februar, odloži i da se sačeka ishod ragovora sa ministrima, međutim, "do tada će se svaki dan održavati štrajkovi upozorenja u trajanju od po jedan sat", navodi Nikolić.

Predsednik Sindikata radnika JP PEU, Nebojša Milenković, kaže za Tanjugu da je sastanak sa Antićem bio "veoma uspešan" i da je lično zadovoljan".

Rudari u drugoj smeni rudnika Resavica počeli su danas štrajk upozorenja, shodno odluci organizovanju štrajkova upozorenja u svih devet rudnika JP PEU, donetoj juče na sednici Glavnog odbora Sindikata tog preduzeća "zbog neispunjenja štrajkačkih zahteva i zaključaka sa sastanka s ministrima rudarstva i energetike od 22. januara".

Rudari traže da počne isporuka uglja iz JP PEU termoelektranama Elektroprivrede Srbije, da se reguliše status preduzeća posle 31.maja i najavi reorganizacija, da se isplate naknade za smenski rad, uplate doprinosi za penzioni staž za 2011. i sedam meseci 2012, da se u stalni radni odnos prime jamskih radnici koji rade duže od godinu dana i da se napravi socijalni program na osnovu člana 74. Kolektivnog ugovora za JP PEU.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.