Antić i Bišop: Jadar veliki potencijal za razvoj Srbije

Izvor: RTS, 15.Jul.2017, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antić i Bišop: "Jadar" veliki potencijal za razvoj Srbije

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i ministarka spoljnih poslova Australije Džulija Bišop ocenili su da Srbija ima veliki interes za unapređenje političkih odnosa sa tom zemljom kao i da će poseta australijske šefice diplomatije Beogradu doprineti i boljim ekonomskim odnosima dve zemlje.
Navodeći da Srbija ima veliki potencijal u sektoru rudarstva, Antić je ukazao na značajno učešće >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << australijskog kapitala u rudarskim kompanijama, pre svega multinacionalne kompanije "Rio Tinto", koja u okolini Loznice u okviru projekta "Jadar", vrši istraživanja jedinstvene mineralne kompozicije rude litijuma.
"Projekat 'Jadar' predstavlja ozbiljan i značajan posao za kompaniju 'Rio Tinto', ali i veliki potencijal za razvoj Srbije, imajući u vidu da će se to nalazište svetske klase brzo naći u fazi otvaranja rudnika, koji će generisati više od 10 odsto svetske proizvodnje litijuma", kazao je Antić a prenelo Ministarstvo energetike i rudarstva.
On je naveo i da Srbija ima dobar Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima i da je ocenjena kao "sigurna i stabilna država za investiranje", što kako je rekao, potkrepljuje činjenica da se u sektoru rudarstva, kompanije odlučuju na dugoročna ulaganja i da je Srbija, otpočinjanjem projekta "Jadar", zadobila poverenje stranih investitora.
Antić je dodao da australijske kompanije poštuju i primenjuju ekološke standarde na srpskom tržištu, da se odgovorno ponašaju prema ljudskim životima i kvalitetno sarađuju sa lokalnim samoupravama, a da je srpska strana zainteresovana da svoje potencijale stavi na raspolaganje firmama iz te zemlje.
Ministarka spoljnih poslova Australije ocenila je tokom sastanka sa Antićem da je Srbija "viđena kao stabilna demokratska država sa razvijenim institucijama i slobodnim tržištem". 
"Rio Tinto je socijalno i bezbednosno odgovorna kompanija, projekat 'Jadar' je nalazište svetske klase i ukoliko se realizuje, moći će da zadovolji značajan deo svetske proizvodnje za litijumom i boratima. Ta kompanija spada u svetske lidere po eksploataciji ruda a potpisivanje predviđenog Memoranduma o razumevanju bi dao dodatni zamajac ekonomskoj razmeni dveju zemalja", kazala je Džulija Bišop.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.