Antić: U razmatranju i gasna interkonekcija sa Rumunijom

Izvor: Blic, 07.Sep.2017, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antić: U razmatranju i gasna interkonekcija sa Rumunijom

Ministar rudarstva i eneregtike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da Srbija aktivno radi na pojektu gasne interkonekcije sa Bugarskom, ali da je zainteresovana i za interkonekciju sa Rumunijom.

- Sa velikom pažnjom pratimo gasne projekte u regionu. Za Srbiju je interkonekcija gasovoda sa Bugarskom ključni projekat, ali sve ozbiljnije razmatramo i interkonekciju sa Rumunijom koja je došla do dobrih rezultata u istraživanju svojih gasnih nalazišta i polja u Crnom moru >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << - rekao je Antić novinarima.

On je u Aleksandrupolisu u Grčkoj, gde se održava prvi naftno-gasni forum u organizaciji Grčke asocijacije za energetsku ekonomiku i Američko-grčke privredne komore, razgovarao sa ministrima energetike Grčke i Bugarske Jorgosom Statakisom i Temenuškom Petkovom.

- Na trilateralnom sastanku resornih ministara ocenjeno je da je energetska bezbednost regionalno pitanje i da je potrebno da pre svega zajednički razmatramo pitanja snabdevanja gasom - kazao je Antić.

On je istakao da je razvoj projekata gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske i Grčke i Bugarske jedno od značajnih pitanja diverzifikacije snabdevanja gasom u regionu.

- Razmatrali smo i projekat izgradnje terminala za tečni prirodni gas (LNG) u Aleksandrupolisu i ocenili da zavređuje našu zajedničku pažnju i dodatne analize. Svi ti projekti moraju da prođu neophodne testove, pre svega tržišne prirode i da se vidi stepen njihove opravdanosti - istakao je Antić.

Najavio je da će 28. i 29 septembra u Bukureštu biti novi sastanak resornih ministara Srbije, Grčke i Bugarske na kojem će se razgovarati o projektima gasne inerkonekcije i biti potpisana deklaracija kojom će sve tri države uskladiti dinamiku realizacije tih projekata.

Sledeći trilateralni sastanak ministara energetike, kako je dodao, trebalo bi da bude održan krajem godine u Beogradu.

Antić je kazao da je naftno-gasnom forumu preneo stav da Srbija insistira na obezbeđivanju pune sigurnosti snabedevanja gasom privrede i građana.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Antić: U razmatranju i gasna interkonekcija sa Rumunijom

Izvor: Beta, 07.Sep.2017

Ministar rudarstva i eneregtike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da Srbija aktivno radi na projektu gasne interkonekcije sa Bugarskom, ali da je zainteresovana i za interkonekciju sa Rumunijom."Sa velikom pažnjom pratimo gasne projekte u regionu. Za Srbiju je interkonekcija gasovoda sa Bugarskom...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.